Europese deal over 540 miljard steun
Voorzitter van de Eurogroep Mario Centeno Foto: EPA-EFE

De ministers van Financiën van de eurozone hebben moeizaam een akkoord bereikt over een steunpakket.

De Europese ministers van Financiën zijn het donderdagavond tijdens een videoconferentie eens geworden over een historisch steunpakket van 540 miljard euro om tijdelijk werklozen, bedrijven en nationale begrotingen te ondersteunen. Een groot deel van dat geld zal verdeeld worden via het ESM, het Europees noodfonds dat werd opgericht tijdens de ­eurocrisis en dat meer dan 400 miljard euro bevat.

‘Fair en redelijk’

Dat ESM zou nu dan toch voor 240 miljard euro aan krediet­lijnen verstrekken aan landen in moeilijkheden. En dat tot de ­coronacrisis voorbij is. Daarnaast zou er via de Europese Investeringsbank (EIB) een garantiefonds opgezet worden dat voor 200 miljard euro aan liquiditeit verschaft aan de kmo’s en bedrijven. Er komt ook een Europees ­garantiefonds van 100 miljard euro voor het betalen van tijdelijke werkloosheid en jobsubsidies.

De Nederlandse minister van Financiën, Wopke Hoekstra, tweette meteen na het akkoord dat het ESM alleen voor medische uitgaven leningen kan verstrekken zonder voorwaarden. Maar economische steun aan landen vanwege de coronacrisis zou wél aan voorwaarden zijn verbonden. Dat was altijd een breekpunt voor Nederland. ‘That’s fair and reasonable’ (fair en redelijk), schreef Hoekstra op Twitter. Welke die voorwaarden zijn, was gisteravond nog onduidelijk. Volgens sommige bronnen zou de enige voorwaarde zijn dat het geld uit het ESM ­gebruikt wordt voor corona­beleid.

Geen eurobonds

In het akkoord is ook sprake van ‘innovatieve financiële instrumenten’, maar daarmee zouden geen eurobonds worden bedoeld. De discussie over die ­gemeenschappelijke Europese obligaties, waar Nederland en Duitsland zich fel tegen verzetten, zal later worden gevoerd.

Het akkoord moet nu immers nog verder verfijnd en aangepast worden door de politieke leiders van de lidstaten, die volgens het persagentschap Bloomberg volgende week al zouden bijeen­komen om er hun goedkeuring aan te geven.

Aan de start van de videoconferentie was urenlang bilateraal overleg voorafgegaan. Een eerdere poging tot compromis mislukte woensdagochtend na een onderhandelingsmarathon van 16 uur. En dat vooral omdat Nederland, door veel andere landen aanzien als spelbederver, en Italië op dat moment geen akkoord konden bereiken over de voorwaarden die verbonden zouden worden aan eventuele miljardensteun via het ESM.