De Belgische topclub Standard heeft woensdag verrassend geen licentie voor het profvoetbal gekregen van de Licentiecommissie. Ook 1A-clubs Oostende en Moeskroen grepen naast een licentie, net als enkele clubs uit 1B. Zonder licentie zakken de clubs naar het amateurniveau, maar beroep bij het Belgisch Arbitragehof voor de Sport (BAS) is nog mogelijk. Moeskroen en Lokeren zetten alvast die stap.

Standard krijgt geen licentie voor prof- of amateurvoetbal omdat het geen betalingsbewijs voor de tekenpremies van de maand februari kon voorleggen aan de Licentiecommissie. Het gaat om een bedrag van meer dan een miljoen euro, gespreid over acht spelers.

Ook in 1B zijn er slachtoffers gevallen. Lokeren, Roeselare, Virton en Lommel kregen daar geen licentie. Ze worden allemaal teruggezet naar de amateurafdeling. Virton, Roeselare en Lokeren betalen hun spelers niet meer. Bij Lommel betaalt de Israëlische eigenaar niemand meer sinds het uitbreken van de coronacrisis.

Anderlecht, waarbij vragen werden gesteld bij de invloed van voorzitter Marc Coucke bij KV Oostende en de betrokkenheid van Wouter Vandenhaute, krijgt zijn licentie wel. KV Mechelen mag ook volgend seizoen in 1A in de slag. Ook daar waren vragen omdat de club vorig seizoen werd veroordeeld voor matchfixing.

De clubs die geen licentie kregen, kunnen beroep aantekenen bij het Belgisch Arbitragehof voor de Sport (BAS). Dat wordt rond 10 mei behandeld. Het zou niet de eerste keer zijn dat het BAS een beslissing van de licentiecommissie terugdraait. Lokeren stapt alvast naar het BAS en ook Moeskroen liet al weten dat te zullen doen Virton heeft al een rechtsprocedure tegen de licentiecommissie lopen.

Krijgen geen licentie:
Standard
Excelsior Moeskroen
Lommel SK
KV Oostende
Royal Excelsior Virton
Sporting Lokeren
KSV Roeselare

Zijn zeker van een licentie:
Anderlecht
Antwerp
Beerschot
Cercle Brugge
Club Brugge
KV Kortrijk
OH Leuven
KV Mechelen
STVV
Union