Trump kritisch voor WHO: ‘Ze hebben het verknald’
Donald Trump. Foto: Photo News

De Amerikaanse president Donald Trump verwijt de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) niet adequaat te hebben gereageerd op de uitbraak van het nieuwe coronavirus. Hij zegt dat het WHO informatie achterhield en wil de Amerikaanse financiële bijdrage inhouden.

De WHO zou volgens Trump aan het begin van de crisis te veel hebben vertrouwd op informatie uit China, waar het virus zijn oorsprong vond. Berichten uit Taiwan dat besmetting van mens op mens mogelijk was, terwijl China dat toen nog ontkende, zouden door de WHO niet ernstig zijn genomen. Hij verwijt de WHO dan ook ‘China-centrisch’ te zijn.

‘De WHO heeft het echt verknald’, tweet hij. ‘Ze krijgen grote bijdragen van de Verenigde Staten, en zijn toch erg China-centrisch’. We zullen er eens goed naar kijken. Gelukkig heb ik hun advies om de grenzen met China niet te sluiten, niet gevolgd. Waarom geven ze ons zo’n slechte aanbeveling?’

 

Tijdens een persconferentie zei hij de Amerikaanse bijdrage voor de WHO te willen inhouden. ‘We gaan ons geld voor de WHO op zak houden’, zei hij op de Witte Huis-briefing. Later werd dat bijgesteld als ‘een mogelijkheid’.