Beke: ‘Al 619 mensen uit woonzorgcentra aan corona gestorven’
Foto: BELGA

Sinds 18 maart zijn er in de Vlaamse woonzorgcentra 619 mensen overleden aan covid-19. Dat cijfer heeft Vlaams minister van Volksgezondheid Wouter Beke (CD&V) in de commissie Welzijn bekendgemaakt.

Hoeveel mensen zijn er nu gestorven aan de gevolgen van covid-19 in de Vlaamse woonzorgcentra? Op die vraag is er nu eindelijk ook een antwoord. De Vlaamse woonzorgcentra zijn op 18 maart zelf gestart met het bijhouden van cijfers over besmettingen of overlijdens die te wijten zouden zijn aan corona. Minister Beke heeft die cijfers dinsdagnamiddag bekendgemaakt in de commissie Welzijn van het Vlaams Parlement, die digitaal verliep.

Uit die cijfers blijkt dat er sinds 18 maart 619 rusthuisbewoners vermoedelijk aan corona zijn gestorven. Vermoedelijk, want niet iedereen is getest. Alleen al afgelopen maandag ging het om 60 mensen. ‘Het verschil met de cijfers van Sciensano is dat zij alleen bevestigde gevallen geven’, zegt Beke. ‘Wij kunnen fijnmaziger rapporteren.’ Ter herinnering: in ons land zijn er al 2.035 bevestigde coronadoden.

SP.A-voorzitter Conner Rousseau had in een tweet geïnsinueerd dat Beke de cijfers niet had doorgegeven aan de federale diensten. Een tweet die hij later weer introk. Beke noemde Rousseau niet bij naam, maar zei wel dat degenen die hem verweten ‘cijfers achter te houden’ hier ‘politieke winst’ proberen uit te halen.

Besmettingen

Cijfers over het vermoedelijk aantal besmettingen in de Vlaamse woonzorgcentra gaf Beke ook: 2.982 op een totaal van ongeveer 80.000 bewoners.

Het aantal personeelsleden dat door covid-19 afwezig is, blijft – in het totaal - beperkt tot 3,56 procent. Maar in sommige woonzorgcentra kunnen die afwezigheden wel zeer sterk oplopen. Zo zijn er twee woonzorgcentra waar meer dan de helft van het personeel ziek is, 7 waarvan tussen de 30 en de 49 procent ziek is en 20 waarvan dat tussen 20 en 29 procent is.

Van de 773 woonzorgcentra die hun gegevens hebben ingestuurd – dat zijn op een tiental na bijna alle centra – blijkt dat in drie meer dan de helft van de bewoners besmet is, in tien woonzorgcentra is dat tussen de 30 en de 49 procent en in negentien centra tussen 20 à 29 procent. In 382 wzc's is niemand ziek.

Op basis van die cijfers zijn ook de 11.000 testen verdeeld. 8.500 testen gaan naar 55 woonzorgcentra die veel problemen hebben en 2.500 testen gaan naar ongeveer 30 wzc's waar er geen problemen zijn. Het is de bedoeling om die resultaten met elkaar te vergelijken.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in