Belgen vallen in prijzen met kookboeken
Jean-Pierre Gabriël haalt de prijs binnen met het boek ‘Le chant du pain’ van Paul Magnette Foto: Photo News
De Belgische culinair fotograaf Jean-Pierre Gabriël en de culinaire journalisten Marc Declercq en Willem Asaert vielen in de prijzen bij de Gourmand World Cookbook Awards. Ze wonnen de eerste prijs in de categorieën 'Best food photography' en 'Best book for professionals'.

Gabriël zegt ‘zeer blij’ te zijn met de prijs die hij won met het boek ‘Le chant du pain’ van Paul Magnette in de categorie Best Food Photography. Het boek zelf is een ode aan zuurdesembrood. Gabriël ziet de prijs als een erkenning van zijn werk. ‘Ik maak graag en veel gebruik van alle vormen van natuurlijk licht zodat het pure van het ingrediënt helemaal tot zijn recht komt’, zegt hij aan Knack Weekend. ‘Ik ben een groot bewonderaar van Johannes Vermeer: mooier dan Vermeer heeft niemand ooit het licht geschilderd.’

Het boek Roger & I, de Engelse versie van het hommageboek van Roger Souvereyns, kreeg de eerste prijs in de categorie 'Best books for professionals'. Dat boek werd geschreven door culinair journalisten Marc Declercq en Willem Asaert. Voor Declercq is het al zijn vierde Gourmand World Cookbook Award.

Jeroen Meus eindigde op de tweede plaatse met zijn boek 'Zomerkost', in de categorie 'Best book with easy recipes'. In de categorie 'chocolade' belandde het boek 'Belgian Chocolate' van Pierre Marcolini en Michel Verlinden ook op de tweede plaats. 'The Lazy Frenchie in LA' van Aurelie Hagen won tweede plaats in de categorie 'USA', 'Lactose, Gluten & Co' van Dr. Danny De Looze eindigde tweede voor 'Gezondheid en voeding - wetenschappelijk'.

Vier Belgen eindigden op de derde plaats, Éric Boshman met Almanach Insolite et Gourmand in de categorie 'locaal en regionaal', 'Dictionnaire de la Gastronomie et de la Cuisine Belges' van Jean-Baptiste Baronian voor culinaire journalistiek, 'Olive Oil, Masterclass' van Wilma Van Grinsven-Padberg werd derde in 'single subject', en Pauline Moulin sloot de categorie 'wijn en bier toerisme' af met Randos Bière en Belgique.

De Fransman Edouard Cointreau richtte de Gourmand World Cookbook Awards op in 1995, om de beste kook- en wijnboeken en culinaire televisieproducties in de verf te zetten. Normaal gezien gebeurt de uitreiking in juni, maar door het nieuwe coronavirus werden de winnaars vroeger bekendgemaakt.

De volledige lijst van alle winnaars vind je hier.