Comeos ziet uitstel solden niet zitten: ‘We leven niet op een eiland’
Foto: BELGA

Handelsfederatie Comeos is niet gewonnen voor een uitstel van de zomersolden tot augustus. Afgelopen weekend liet minister van Economie Nathalie Muylle (CD&V) verstaan dat zo’n uitstel er wellicht komt, op vraag van de Belgische modesector.

De vraag om de solden, die normaal in juli plaatsvinden, met minstens een maand te verschuiven naar augustus, leeft in de sector. Zelfstandigenorganisatie Unizo pleitte voor een uitstel, net als een groep van 78 Belgische modespelers - van JBC en Bellerose tot Christian Wijnants en Natan - die anders vrezen voor faillissementen en jobverlies. Open VLD diende een wetsvoorstel in om de solden te starten op 15 augustus.

De redenering van de Belgische zelfstandige modehandelaars en ontwerpers is dat grote retailers en online spelers geneigd zullen zijn om bij de herstart zoveel mogelijk goederen aan grote kortingen te verkopen. De kleinere zelfstandigen moeten beschermd worden tegen die grote ketens die meer slagkracht hebben, vinden ze.

Nu laten de grote modeketens zich horen. Via hun sectorfederatie Comeos zeggen ze te vrezen voor aanzienlijke stocks. De koopkracht van de Belgen is drastisch gedaald, waardoor de ruimte voor kledingaankopen beperkt is, redeneert die organisatie. ‘Denken dat de verkoop in alle winkels onmiddellijk opnieuw kan starten aan het normale prijsniveau is jammer genoeg wishful thinking.’

Het is cruciaal dat de klanten relatief snel van solden kunnen profiteren als de winkels weer open mogen, meent Comeos.

De organisatie wijst er ook op dat we in België ‘niet op een eiland leven’ en dat er tal van mogelijkheden zijn voor de consumenten om over de grens of op buitenlandse webshop kledij te gaan aankopen. ‘Als wij geen solden hebben in juli, maar elders is dat wel het geval, dan riskeren de Belgische winkels opnieuw omzet te verliezen.’

Comeos vindt daarom dat gewacht moet worden met een beslissing tot op het moment dat duidelijk wordt wanneer de winkels hun deuren opnieuw mogen openen. Dat is op vandaag nog niet duidelijk.