Boris Johnson overgebracht naar intensieve zorg
Deze foto werd op 3 april door Johnsons kabinet gedeeld. Foto: afp

De Britse premier Boris Johnson is vanavond overgeplaatst naar de afdeling intensieve zorg nadat hij gisteren al werd opgenomen in het ziekenhuis. Buitenlandminister Dominic Raab zal zijn taken voorlopig overnemen.

Johnson werd gisteravond, na de toespraak van Queen Elisabeth, met spoed afgevoerd naar het St. Thomasziekenhuis in Londen. De premier kampte vanuit quarantaine al een paar dagen met koorts en testte eerder positief op het coronavirus.

Johnson zou volgens de Britse krant The Times op dit moment bij bewustzijn zijn, al klonk in zijn omgeving dat zijn toestand in de loop van deze namiddag verslechterde. Op advies van het medisch personeel werd de premier vervolgens overgeplaatst naar de dienst intensieve.

Raab neemt over

Johnson maakte zich de afgelopen dagen sterk zijn regeringstaken vanop zijn ziekenbed te kunnen voortzetten. Dat lijkt vanuit intensieve nu toch niet meer te lukken. Dominic Raab, Buitenlandminister, Eerste staatssecretaris, maar bovenal een vertrouweling van Johnson zal die taak voorlopig van hem overnemen. Het besturen van de crisis is een staatszaak voor de conservatieve premier die zelfs doodziek zijn greep op het beleid niet wil lossen. Zo klonk het gisteren nog dat Johnson voor een routine-onderzoek het ziekenhuis in moest. Waarnemers stellen zich al langer vragen bij wat er zich achter de gevels van Downing Street afspeelt. Deze week leek het zelfs even op een ware game of thrones uit te draaien over wie bij zware ziekte van de premier de touwtjes voorlopig in handen kreeg. Uiteindelijk duidde de Eerste Minister zelf Raab aan.

Ondertussen regent het bij politieke voor- en tegenstanders steunbetuigingen voor de zieke Johnson.