Lady Gaga verzamelt wereldsterren rond zich voor Covid-benefietshow
Popster Lady Gaga op de uitreiking van de Grammy Awards in oktober vorig jaar Foto: REUTERS
Artiesten van Billie Eilish en Lizzo tot Elton John en Stevie Wonder gaan op 18 april in een tv-special geld ophalen om de coronacrisis te bestrijden.

Op vraag van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en Global Citizen zal popartieste Lady Gaga deze maand een benefietshow organiseren in de strijd tegen het coronavirus. 'Het is geen klassieke fundraiser', zo zegt de popster, want 35 miljoen dollar is vooraf al opgehaald voor het WHO Covid-19 Solidarity Response Fund. Via dat fonds wordt onder meer beschermingsmateriaal voor gezondheidswerkers aangekocht. 

De show doet automatisch denken aan Live Aid, toen Bob Geldof alle grote namen van de jaren tachtig op een podium sleurde om te vechten tegen de hongersnood in Ethiopië. Alleen zal het deze keer uiteraard niet de vorm van een festival aannemen. Op 18 april zijn artiesten als Paul McCartney, Elton John, Billie Eilish en haar broer Finneas O’Connell, Lizzo, Stevie Wonder, John Legend, Chris Martin, Eddie Vedder en Billie Joe Armstrong te zien in een tv-special: One World: Together at Home. En die begint wel degelijk mondiale allures te krijgen: ook de Nigeriaanse hiphopster Burna Boy, de Columbiaanse zanger en producer J. Balvin en de Chinese concertpianist Lang Lang hebben toegezegd.

Naast de WHO is ook Global Citizen, het actieplatform dat tegen 2030 de armoede de wereld wil uithelpen, een van de initiatiefnemers. Sinds het begin van de crisis maakt Global Citizen Together at home, een dagelijkse webcast met livemuziek die de adviezen van de WHO wereldwijd verspreidt. Lady Gaga was een van de eersten die haar schouders onder de webcast zetten.

Drie presentatoren, drie zenders en streaming

Gaga belde als 'curator' zowat iedereen die in haar smartphone zit. Een eerste ongeziene stap is dat Jimmy Kimmel, Jimmy Fallon en Stephen Colbert, die elkaar normaal in hun laatavondshows beconcurreren, de special samen presenteren en dat hij tegelijk op de zenders ABC, CBS en NBC te zien zal zijn.

Andere Amerikaanse zenders tekenen nog in, maar het programma wordt ook live gestreamd op Amazon Prime Video, Apple, Facebook, Instagram, Tidal, Twitch, Twitter en YouTube. Voor Europeanen wordt het een latertje: de uitzending begint op 18 april om middernacht onze tijd.

Behalve muziek zal het programma ook getuigenissen bevatten van zorgverleners uit de hele wereld. Alle geld dat wordt opgehaald tijdens de uitzending gaat naar het Covid-19 Solidarity Response Fund en naar plaatselijke acties die eten, onderdak en medische hulp bieden.