Nieuwe coronarichtlijnen: ouderen en jonge gezinnen mogen de auto nemen
Foto: Joris Herregods

Het crisiscentrum lanceert nieuwe interpretatierichtlijnen voor de coronamaatregelen. Wie kinderen jonger dan zes heeft, mag voortaan voor recreatie de auto nemen, net als ouderen.

Het nationale crisiscentrum zette een nieuwe versie online van de meest gestelde vragen over de maatregelen die de overheid trof om de verspreiding van het coronavirus in te dijken. Het is de achtste versie sinds het begin van de crisis. Daarin worden enkele opvallende richtlijnen aangepast.

Gezin met kleine kinderen mag auto nemen

Zo mogen gezinnen met kinderen jonger dan of gelijk aan vijf jaar de auto nemen voor recreatieve activiteiten. Tot nog toe was de richtlijn dat de auto enkel mocht gebruikt worden voor essentiële verplaatsingen.

Het was bijvoorbeeld verboden om de auto te nemen naar een verder gelegen park of bos. Ook personen met een beperkte mobiliteit, zoals ouderen en zwangere vrouwen, mogen de wagen nemen. Ook begeleiders van personen met een fysieke of mentale beperking krijgen een uitzondering.

'Sommige gezinnen, zeker in de stad, hebben in hun nabijheid geen mogelijkheid om in het groen te gaan wandelen', zegt Yves Stevens, woordvoerder van het crisiscentrum. 'Daarom is er nu deze uitzondering. Die geldt eigenlijk voor iedereen met een beperkte mobiliteit. Maar men moet wel in de eigen buurt blijven. Het is zeker niet de bedoeling dat die gezinnen een daguitstap maken naar de zee of de Ardennen. Dat blijven niet-essentiële verplaatsingen, en is dus verboden. Maar als je wil wandelen in een bos of park in de buurt, maar dat stuk ernaartoe is een eind te ver, dan mag je wel de auto nemen. Maar gebruik je gezond verstand.'

 

Rolschaatsen mag

Op het algemene verbod op niet-essentiële verplaatsingen geldt een uitzondering: fysieke activiteiten in open lucht. Tot nog toe was enkel wandelen, fietsen en joggen toegestaan. Dat is nu aangepast.

Nu geldt dat ‘enkel rijwielen (met inbegrip van elektrische fiets) en niet-gemotoriseerde voortbewegingstoestellen’ mogen worden gebruikt. Het gebruik van rolschaatsen, steps of skateboards is dus conform de regels. Voor mensen met een beperkte mobiliteit is de beperking van de vervoersmodus niet van toepassing.

'Het is logisch dat wanneer een gezin gaat wandelen, kinderen zich ook met rolschaatsen of een skateboard mogen verplaatsen', zegt Stevens. 

Verboden in de parken te gaan zitten

Ook is er een bijsturing wat de afstanden betreft. In de vorige versie van de richtlijnen werd nog gesteld dat individuele fiets- en joggingactiviteiten ‘enkel in de buurt van de woonplaats’ waren toegelaten, zonder dat verder te definiëren. Die beperking valt nu weg.

Wel is er bepaald dat de buitenactiviteiten enkel zijn toegestaan ‘voor de noodzakelijke duur om ze uit te oefenen’. Na de activiteit is de terugkeer naar huis verplicht. Ook geldt dat men voor die activiteiten ‘permanent in beweging’ moet zijn. ‘Het is bijvoorbeeld verboden om in de parken te gaan zitten, te picknicken of te zonnebaden.’

'Wanneer we toelaten om in parken rond te hangen, bestaat het risico dat er samenscholingen ontstaan', zegt Stevens. 'Ook uitrusten op een bank mag in principe niet. Lopers doseren best hun krachten.'

Er is wel een uitzondering voorzien voor zwangere vrouwen, ouderen en andere personen die mogelijk moeilijker te been zijn, net als voor mentaal gehandicapten. 

Geen kracht van wet

De zogenaamde FAQ wordt nu via de gouverneurs bezorgd aan de lokale politiezones. De tekst bevat richtlijnen voor politie en burgers om de regels te interpreteren, maar heeft geen kracht van wet. Enkel het ministerieel besluit met de maatregelen, dat veel minder uitgebreid is, kan gebruikt worden als basis voor mogelijke boetes.

In het ministerieel besluit zijn samenscholingen en niet-essentiële verplaatsingen verboden. Uitzonderingen daarop zijn buitenwandelingen met leden van gezin en eventueel een andere persoon, en de beoefening van een individuele fysieke activiteit - ook eventueel in het bijzijn van het gezin of diezelfde andere persoon.

Stevens weerlegt dat de nieuwe richtlijnen tot bijkomende onduidelijkheid leiden. 'Het gaat over erg kleine verfijningen', zegt hij. 'De basisregels blijven dezelfde. Maar de maatregelen zijn erg snel ingevoerd, dan kan het niet anders dat er af en toe aanpassingen nodig zijn. We blijven ernaar streven om tot een definitieve versie te komen van de FAQ.'


Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in