Bill Gates gelooft niet in worst-case scenario Trump
Bill Gates, Microsoft-oprichter en miljardair. Foto: AFP

Het dodental in de VS zal mogelijk onder de gevreesde 100.000 doden blijven, denkt Bill Gates. ‘Maar we zullen daar een hoge economische prijs voor betalen’.

Microsoft-oprichter en miljardair Bill Gates voorspelde zondagavond op de Amerikaanse nieuwszender CBS dat de VS voor ‘twee zware weken’ staat. Want zoals ook dokter Anthony Fauci (de plaatselijke Marc Van Ranst) in hetzelfde tv-programma nogmaals benadrukte: in de VS is de corona-epidemie nog lang niet onder controle.

Testprobleem oplossen

Experts van het team van de Amerikaanse president Trump voorspelden vorige week dat er de komende twee maanden 100.000 tot 240.000 doden zouden kunnen vallen. Gates is optimistischer. ‘Als we het probleem met de tests kunnen oplossen en alle vijftig staten aan boord krijgen, kunnen we daaronder blijven. Maar natuurlijk, we zullen daar een hoge economische prijs voor betalen.’

Bill Gates voorspelde vijf jaar geleden tijdens een TED-lezing dat de mensheid niet voorbereid is op de uitbraak van een nieuwe epidemie. Gisteren voegde hij daar op de nieuwszender Fox aan toe dat er pijnlijke maatregelen zullen nodig blijven ’totdat we de wereld gevaccineerd krijgen’. Dat zal volgens hem nog anderhalf jaar duren.

Vaccinfabrieken

Tot die tijd zullen we ‘niet terugkunnen naar het echte normale leven’ en blijven maatregelen als 1,5 meter afstand houden, geen mensen ontmoeten en het sluiten van scholen en horeca noodzakelijk, volgens Gates. ‘Dat is een forse opgave, maar dat is waar we heen moeten’, verklaarde hij in The Daily Show. Gates kondigde dit weekend ook aan dat hij met zijn Bill & Melinda Gates Foundation de bouw van meerdere vaccinfabrieken gaat financieren.