Nieuwe streamingdienst Quibi van start
Idris Elba (rechts) zal te zien zijn op Quibi. Foto: rr

Vanaf vandaag gaat in de Verenigde Staten de nieuwe videodienst Quibi van start. Dat moest dé streamingdienst worden voor een jonge, mobiele generatie, met alleen maar korte video’s van minder dan 10 minuten die je ‘on the go’ kunt consumeren. Alleen: het doelpubliek zit al weken thuis, en dat blijft nog wel even zo. De start komt dus op een moeilijk moment.

De mensen achter Quibi zijn niet de eerste de besten: het gaat om Jeffrey Katzenberg (ex-Disney en medeoprichter van Dreamworks) en voormalig eBay-baas Meg Whitman. Zij kregen bij belangrijke investeerders zo’n 2 miljard dollar los om in hun nieuwe initiatief te pompen.

Met dat geld trokken ze topnamen aan als Steven Spielberg en Guillermo del Toro, naast een haast eindeloze reeks beroemde gezichten als Chrissy Teigen, Dwayne Johnson, Reese Witherspoon en Idris Elba.

Ondanks het vele geld en de grote namen groeien al maanden de twijfels over het idee. Gaan mensen écht 5 dollar per maand betalen voor die korte ‘quick bits’ (ja, Quibi staat echt voor ‘quick bits’)? Quibi lijkt immers vooral te zullen concurreren met Youtube en Tiktok, die allebei gratis zijn.