Nog twee verdachten opgepakt na dodelijke mesaanval in Frankrijk
Twee mensen overleefden de aanval niet Foto: AFP

Nog eens twee Soedanezen zijn door de Franse politie in voorlopige hechtenis genomen in het onderzoek naar een dodelijke mesaanval zaterdag in Romans-sur-Isère.

Een man heeft zaterdagochtend verscheidene mensen met een mes aangevallen in de Franse gemeente Romans-sur-Isère, in het zuidoosten van Frankrijk. De man viel de mensen aan in een winkel en op straat voor hij kon worden ingerekend. Twee slachtoffers overleefden de aanval niet, vijf anderen raakten gewond.

Naast de 33-jarige dader, die sinds 2017 als vluchteling in Frankrijk verblijft, werden nog twee andere mannen met de Soedanese nationaliteit opgepakt: een ‘kennis’ van de dader en een jonge Soedanees die in hetzelfde opvangcentrum als de dader verbleef, zo preciseerde het Franse nationale antiterreurparket (PNAT)

Er werd een onderzoek geopend naar ‘moord en poging tot moord in het kader van een terroristische onderneming’ en ’criminele terroristische bendevorming’.

Volgens het PNAT duiden de eerste elementen van het onderzoek een moordzuchtig parcours dat erop gericht was de openbare orde ernstig te verstoren met intimidatie of terrorisme. Ook troffen de speurders bij een huiszoeking documenten van religieuze inslag aan waarin de auteur zich erover beklaagt in ‘een land van ongelovigen’ te wonen.