Minister Demir bepleit waardebon voor tweedeverblijvers, Bredens burgemeester noemt het 'van de pot gerukt'
Op de zeedijk van Oostende Foto: Foto Kurt

Minister Zuhal Demir (N-VA) wil dat de andere kustburgemeesters het voorbeeld volgen van hun Knokse ambtsgenoot. ‘Geef de tweedeverblijvers een waardebon voor de lokale economie. Dat kan de toeristische relance vooruit helpen', zegt ze. In Bredene en Oostende vinden ze het niet wijs om nu al individuele compensaties te suggereren.

Omdat we door de coronamaatregelen tijdelijk niet meer naar de kust mogen komen, heeft graaf burgemeester Leopold Lippens zijn tweedeverblijvers een waardebon van 200 euro beloofd, om te spenderen in lokale zaken en horeca. Hij wil zo tegemoetkomen aan de hoge verblijfsbelasting die wel blijft doorlopen.

Vlaams minister van Toerisme Zuhal Demir (N-VA) vindt dat een goed idee en lanceert in De Zondag een oproep aan alle kustburgemeesters om hetzelfde te doen. Demir zegt bezorgd te zijn om de toeristische sector. Ze vreest dat de sector de laatste zal zijn die kan heropstarten. Volgens een inschatting van Toerisme Vlaanderen zou de coronacrisis zorgen voor een omzetverlies van anderhalf miljard euro per maand.

‘De tweedeverblijvers zullen de eerste toeristen zijn na de crisis. We gaan hen nodig hebben. Geef hen daarom een waardebon voor de lokale economie. Dat kan de toeristische relance vooruit helpen’, klinkt het.

Knokke-Heist maakt voor de waardebon ruim vier miljoen euro vrij, zei Lippens. Concreet wordt per tweedeverblijfsadres een waardebon gegeven van 200 euro aan de eigenaars die belasting moesten betalen op 1 januari 2020.

Kustburgemeesters die dat voorbeeld zouden volgen, kijken beter eerst de meest recente bevolkingscijfers na voor ze gaan berekenen wat de maatregelen zal kosten. Het aantal mensen die hun domicilie in een tweede verblijf aan de kust kiezen, is de laatste tijd sterk gestegen. In Knokke-Heist is de trend al een aantal weken bezig, maar de voorbije dagen is er sprake van een stormloop.

'Van de pot gerukt'

Wie al zeker niet van plan is waardebonnen uit te delen, is Bredens burgemeester Steve Vandenberghe (SP.A). Ik ben bijzonder boos. Wij worden overrompeld met vragen van tweedeverblijvers, maar we hielden één lijn aan met alle kustburgemeesters. Ook de samenwerking met de gouverneur is uitstekend. Met die ene domme quote zet de minister al ons werk op de helling. Het is gewoon van de pot gerukt', zegt hij in een reactie aan Belga.

De Bredense burgemeester benadrukt ook dat de gezondheid en de veiligheid van de mensen tijdens de crisis voorop moeten staan. 'Het kusttoerisme is voor mij ook belangrijk. Iedereen is met open armen welkom, eens de crisis voorbij is. Nu zijn dergelijke dwaze uitspraken niet aan de orde.'

Ook Oostends burgemeester Bart Tommelein (Open VLD) vindt dat de gezondheid van de mensen momenteel centraal moet staan. 'We nemen nu dringende crisismaatregelen voor zieken, ouderen, werklozen en personeel', tweet de burgemeester. De heropbouw van het kusttoerisme en de kusthoreca zal pas in een volgend stadium aan de orde zijn. 'Daar zal geld voor nodig zijn. Nu al individuele compensaties suggereren is niet wijs.'

De Blankenbergse burgemeester Daphné Dumery (N-VA) noemt het voorstel van haar partijgenote 'een zeer interessant idee', maar maar vindt dat het veel ruimer gezien moet worden. 'Niet enkel tweedeverblijvers ondervinden hinder, we hebben ook heel wat mensen hier die het financieel moeilijker krijgen omdat het toerisme wegvalt', zei ze in De zevende dag.

Minister Demir benadrukt dan weer dat haar uitspraken misbegrepen werden. 'Als burgemeester Vandenberghe meent dat ik voor het einde van de crisis mensen naar zee wil lokken, moet hij het voorstel nog eens lezen. Hysterisch reageren en een voorstel voor de heropleving van de eigen toeristische sector "dom" noemen is - laat ons zeggen - niet verstandig', klinkt het in een reactie.

De druk op de zorg blijft door het coronavirus erg hoog. Dat is ook in het Regionaal Ziekenhuis Heilig Hart in Tienen het geval. We laten hen in de video hieronder aan het woord.