Update van coronamaatregelen: maximaal vijftien aanwezigen bij begrafenis
Foto: Jan Van der Perre

De coronamaatregelen krijgen een update. Telecomwinkels mogen openen voor noodgevallen en alle meerdaagse klasuitstappen worden tot het einde van het schooljaar afgelast.

In het Staatsblad verscheen vandaag de laatste versie van het ministerieel besluit dat de maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus bevat. Op verschillende vlakken worden de regels aangevuld en bijgesteld.

Begrafenissen

Tot vandaag was de regel dat begrafenisceremonies alleen ‘in intieme of familiale kring’ mochten plaatsvinden. Dat wordt nu nader gespecificeerd. Begrafenissen mogen bijgewoond worden door maximaal vijftien personen. Daarbij moet een afstand van anderhalve meter tussen alle aanwezigen gegarandeerd zijn, en mag het lichaam van de overledene niet worden blootgesteld.

Huwelijken

Ook voor huwelijken zijn er nu duidelijke regels. Die kunnen enkel nog in het bijzijn van de echtgenoten, hun getuigen en de ambtenaar van de burgerlijke stand of de bedienaar van de eredienst. Ouders kunnen dus niet meer het huwelijk van hun kinderen bijwonen.

Meerdaagse schooluitstappen

Schooluitstappen blijven onmogelijk, minstens tot 19 april. Maar de overheid besliste dat meerdaagse schooluitstappen dit schooljaar (tot 30 juni) helemaal niet meer zullen kunnen plaatsvinden.

Telecomwinkels en winkels voor medische hulpmiddelen

De lijst met winkels die mogen openblijven, zoals voedingswinkels, wordt wat uitgebreid. Voortaan mogen ook telecomwinkels opengaan, behalve winkels die enkel accessoires verkopen. Het kan wel enkel voor noodgevallen. Er kan telkens maar één klant ontvangen worden, op afspraak.

Voedingswinkels: geen limiet voor openingsuren

Ook winkels voor medische hulpmiddelen mogen opengaan voor noodgevallen, eveneens één klant per keer, en op afspraak. De openingsuren van voedingswinkels zijn niet meer beperkt tussen zeven uur ’s ochtends en tien uur ’s avonds. Dat is vooral voor de bakkers die vroeg openen belangrijk. 

Nachtwinkels mogen nog steeds niet later dan 22 uur open zijn.

Reizen

Tot nog toe waren enkel niet-essentiële reizen vanuit België expliciet verboden. Dat geldt nu ook formeel voor reizen naar ons land.

Geen afstand voor gezinsleden

Volgens de letter van het vorige ministerieel besluit moesten huisgenoten buiten ook op anderhalve meter afstand van elkaar blijven. Dat wordt nu bijgesteld. Wanneer gezinsleden gaan wandelen of fietsen, hoeven ze geen afstand te houden.

Update coronamaatregelen St... by De Standaard on Scribd

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in