Premier League en Serie A voetballen pas weer 'als het veilig en gepast is'
Foto: Action Images via Reuters
Voorlopig wordt er niet meer gevoetbald in de Engelse Premier League. De grootste voetbalcompetitie ter wereld kondigde vandaag aan dat het seizoen niet hervat wordt in mei, zoals eerder gehoopt werd. Ook de Italiaanse Serie A organiseert tot nader order geen wedstrijden.

De EFL kondigde aan dat de situatie voortdurend in de gaten wordt gehouden en dat enkel op een gepast moment opnieuw aan voetballen gedacht kan worden. Er zal steeds rekening worden gehouden met 'de aanbevelingen van de gezondheidsautoriteiten en de belanghebbenden in het land', staat te lezen in een persbericht. 'Samen werken we aan een oplossing. Het doel blijft om de wedstrijden die resten af te werken.' 

Eerder werd de competitie al stilgelegd tot minstens 30 april, maar nu wordt duidelijk gemaakt dat de comeptitie ook begin mei niet meteen zal hervat worden: het seizoen 2019-2020 herbegint pas 'als het veilig en gepast is om dat te doen'.

Ook de Italiaanse Serie A besloot vrijdag tot nader order geen wedstrijden te organiseren. 'Er zal pas overwogen de wedstrijden te hervatten wanneer de gezondheidstoestand dit toelaat', liet de Italiaanse profliga na een videoconferentie met alle betrokken partijen in een persbericht optekenen. De Serie A liet verderop haar statement ook weten steeds rekening te houden met de besluiten van de regering. 'De bescherming van de gezondheid en alle betrokkenen bij de wedstrijden blijft prioritair. We blijven de komende dagen in contact met vertegenwoordigers van bedrijven die de impact en de gevolgen van het coronavirus voortdurend analyseren.' 

Er wordt sinds 8 maart niet meer gevoetbald in Italië. Er moeten nog twaalf volledige speeldagen afgewerkt worden in de Serie A. 

30 procent loon minder

Gisteren deed de Britse minister van Volksgezondheid al een oproep aan de spelers van de Premier League om een deel van hun salaris af te staan, nu wordt daadwerkelijk geopperd om 30 procent van het loon van de voetballers aan de kant te zetten om te helpen in de crisistijd.

Het is niet de enige daad van solidariteit. De ‘kleine clubs’ zouden aanspraak mogen maken op een ruggensteun van 125 miljoen pond, de Britse gezondheidszorg ontvangt een financiële opkikker van 20 miljoen pond om de strijd aan te gaan met het virus.

Werkgroep Fifa: 'Geen interlands meer tot eind juni'

Een werkgroep van de wereldvoetbalbond FIFA raadt ondertussen aan geen enkele interland (voor mannen en vrouwen) meer te laten spelen voor het eind van de maand juni.