Maar 20 patiënten op gigantisch hospitaalschip New York: ‘Het is een farce’
Foto: AFP

Op de U.S.N.S. Comfort, een militair hospitaalschip dat de ziekenhuizen in New York moet ontlasten, zijn voorlopig amper bedden bezet. Een hoop regeltjes zorgen ervoor dat de patiënten moeilijk hun weg vinden naar het drijvende ziekenhuis.

De komst van de U.S.N.S. Comfort leidde eerder deze week tot euforische reacties onder inwoners van de zwaar getroffen metropool. Mensen kwamen zelfs naar de haven om de Comfort toe te juichen. De autoriteiten zeggen volgens The New York Times echter dat er drie dagen na aankomst voorlopig maar twintig mensen worden behandeld op het schip. De U.S.N.S. Comfort beschikt over duizend bedden.

‘Als ik eerlijk mag zijn: het is een farce’, klaagt topman Michael Dowling van ziekenhuisorganisatie Northwell Health. Terwijl ziekenhuizen in de miljoenenstad worstelen met de toestroom van duizenden patiënten, kan het hospitaalschip door strenge richtlijnen maar beperkt zieke mensen overnemen.

Ambulances mogen niet naar schip

Ziekenhuizen kregen een lijst met 49 aandoeningen die niet worden behandeld door de legerartsen. Ook mogen aan boord van de Comfort geen patiënten worden opgenomen met het nieuwe coronavirus.

Dat betekent dat ambulances met nieuwe patiënten niet rechtstreeks naar het marineschip mogen rijden. De gezondheidstoestand van patiënten moet eerst uitgebreid worden beoordeeld in een lokaal ziekenhuis en ze moeten een coronatest ondergaan. Pas daarna behoort opname op de Comfort tot de mogelijkheden.

De marine stuurde niet alleen een militair hospitaalschip naar New York, maar ook naar Los Angeles. Aan boord van dat schip, de U.S.N.S. Mercy, zitten inmiddels ook nog maar vijftien patiënten behandeld.