'Voetbalbond had constructief gesprek met Uefa' (maar Ceferin herhaalt dreigement)
Foto: EPA-EFE

De Pro League, de voetbalbond en de Uefa hebben vanochtend in 'een constructieve sfeer' gesproken over het stilleggen van de Belgische competitie, luidt het in een persbericht. Tegenover de Duitse zender ZDF heeft UEFA-baas Aleksander Ceferin vanmiddag nochtans herhaald dat de Europese tickets van ons land op het spel staan.

De Uefa is niet blij dat ons land zijn voetbalcompetitie wil stilleggen. ‘We zijn ervan overtuigd dat het voetbal de komende maanden opnieuw kan beginnen onder de voorwaarden van de autoriteiten. Elke beslissing om de nationale competitie stop te zetten is daarom voorbarig en niet gerechtvaardigd’, schrijft de Uefa in een omzendbrief, die het persagentschap Associated Press kon inkijken.

De Uefa dreigt er zelfs mee om landen die hun competitie vroegtijdig stopzetten, volgend seizoen van Europees voetbal uit te sluiten: ‘Aangezien deelname aan een clubcompetitie van de Uefa bepaald wordt door het sportieve resultaat op het einde van een nationale competitie, kan een vroegtijdige beëindiging twijfel doen ontstaan of aan die voorwaarde is voldaan. De Uefa heeft het recht te bepalen welke clubs mogen deelnemen aan het Europese seizoen 2020-2021.’

De omzendbrief brief werd donderdag naar alle leden verstuurd, enkele uren nadat de Belgische Pro League had beslist om na 29 speeldagen een streep te trekken onder de Jupiler Pro League. Die aanbeveling moet volgende week (op 15 april) nog wel bevestigd worden door de Algemene Vergadering. Ook in buurlanden als Nederland klinkt de roep om de competitie onmiddellijk te beëindigen steeds luider.

Pro League niet verrast

Dat de Uefa niet blij is met de beslissing van de raad van bestuur van de Pro League vorige donderdag, verraste die raad trouwens niet - zo schrijft Het Nieuwsblad vandaag. Officieus wisten de deelnemers aan de vergadering donderdag al dat de Europese voetbalbond zou dreigen met een uitsluiting van deelname aan de Europese competities. Die impliciete dreiging werd donderdagmiddag zelfs besproken, waarop uiteindelijk unaniem beslist werd de competitie toch te laten stopzetten.

De Pro League hoopt en denkt immers dat nog wel meer landen hun competitie zullen moeten stilleggen. 

Vanmorgen hielden onze voetbalbond, de Pro League en de Uefa een conference call over de zaak. De sfeer was 'constructief', zo luidt het in een persbericht. 

Onze voetbalbestuurders gaven aan dat ze niet akkoord zouden gaan met een aanpak die liga's dwingt om hun competities verder te zetten in de huidige algemene gezondheidscrisis, op straffe van uitsluiting uit de Europese clubcompetities van het volgende seizoen.

In een reactie aan Belga zegt Pro League-woordvoerder Stijn Van Bever dat er geen enkele reglementaire basis is om de Belgische clubs uit te sluiten van UEFA-competities. 'Die beslissing komt soeverein aan de liga's en de federaties toe. Zolang onze eigen reglementen maar gerespecteerd blijven. Als de beslissing van de algemene vergadering (straks, op 15 april, red.) bekrachtigd wordt door de KBVB, maken wij reglementair geen fouten', zegt Van Bever. Er werd alvast een nieuwe telefonisch overleg vastgelegd volgende week.

UEFA-voorzitter Ceferin herhaalde vrijdag nochtans nog eens zijn dreigementen in een gesprek met de Duitse omroep ZDF: 'Solidariteit is geen eenrichtingsstraatje', zei hij daar. 'Je kan niet tegelijk hulp vragen om nadien beslissingen te nemen die enkel voor jezelf optimaal zijn. Ik moet daarom zeggen dat de Belgen, en alle andere landen die overwegen hun competitie voortijdig stop te zetten, riskeren hun Europese tickets voor volgend seizoen te verliezen.'

Minstens 30 miljoen minder voor Brugge

Voor België zou Club Brugge, als de West-Vlamingen inderdaad tot nieuwe kampioen worden uitgeroepen, rechtstreeks geplaatst zijn voor de groepsfase van de Champions League. Als blauw-zwart van het kampioenenbal zou worden geweerd, lopen de West-Vlamingen minstens 30 miljoen euro mis, onderstreept AP.

De Uefa liet ook nog weten dat het aan een oplossing werkt voor de nog af te werken wedstrijden in de Europese competities. De Champions League en de Europa League zitten vast in de achtste finales. De Belgische clubs zijn uitgeschakeld.