Vrees voor nieuwe uitbraak in China: opnieuw 60 gevallen zonder symptomen, vier doden
China heeft naar eigen zeggen 1.027 patiënten die geen symptomen vertonen onder medische observatie staan. Foto: Photo News

In China zijn in de afgelopen 24 uur opnieuw enkele tientallen coronapatiënten geregistreerd die geen symptomen hebben. Dat maakte de nationale Gezondheidscommissie vrijdag bekend. Volgens viroloog Marc Van Ranst is het niet abnormaal dat het virus niet op enkele maanden volledig verdwijnt.

De afgelopen 24 uur werden in China 31 nieuwe besmettingen vastgesteld, maar daar zijn 60 nieuwe gevallen zonder symptomen niet bij opgeteld. Een dag eerder werden ook al 130 nieuwe gevallen zonder symptomen gemeld.

Twee van de nieuwe geïnfecteerden zijn volgens de cijfers van de overheid in China besmet geraakt, de rest daarbuiten. In heel China zijn nu ruim 81.000 gevallen van het coronavirus bekend en 3.322 doden te betreuren.

Woensdag maakte de Chinese regering voor het eerst bekend dat het data bijhoudt over coronagevallen zonder klachten. De resultaten voeden de vrees voor een tweede virusuitbraak in het land. China heeft naar eigen zeggen 1.027 patiënten die geen symptomen vertonen onder medische observatie staan.

Er werden ook opnieuw vier coronadoden geregistreerd. Die slachtoffers vielen allemaal in Wuhan, waar het virus in december voor het eerst opdook. De inwoners mogen ondertussen hun huizen weer verlaten, en vanaf 8 april mogen ze de stad ook verlaten.

‘De epidemie is natuurlijk niet volledig weg’, reageerde de Belgische viroloog Marc Van Ranst op Radio 1. ‘Alles is onder controle in China, alle zieke mensen kunnen weer een ziekenhuisbed krijgen, maar je bent er niet meteen klaar mee. Het is niet omdat je het virus een paar weken of maanden onder controle hebt, dat het volledig weg is. Daar moet je mee oppassen.’