BNP Paribas Fortis trekt dividend in na zware druk
Foto: ISOPIX
BNP Paribas Fortis keert onder zware druk toch geen dividend uit. De bank lijdt flinke reputatieschade.

Een voorbeeld van hoe je niet moet communiceren. Zo gaat de dividendkwestie van de grootbank BNP Paribas Fortis straks de cursussen communicatie in. De bank schrapt dan toch haar geplande dividenduitkering van 1,9 miljard euro aan haar Franse moeder. Ze doet dat na zware ­externe druk, herhaaldelijk aandringen van minister van Finan­ciën Alexander De Croo (Open VLD) en bancaire toezichthouders,  zware beschuldigingen over  ­‘crapuleus kapitalisme’ en een aangekondigde procedure voor de beslagrechter.

Dat BNP Paribas onder onhoudbare druk stond, bleek ook uit ­reacties van talrijke klanten. Zelfs grote vissen lieten de grootste bank van het land weten dat als het miljarden­dividend doorging, ze andere oorden zouden opzoeken.

Aankondiging pre-lockdown

BNP Paribas Fortis kondigde al op vrijdag 13 maart aan 90 procent van zijn groepswinst, of zo’n 1,9 miljard euro, in april te willen uitkeren aan de Franse moeder BNP Paribas.  Even later ging het land in lockdown en was het duidelijk dat er economisch zwaar weer op komst was, waardoor ­banken oplopende kredietverliezen dreigden te incasseren. Ook de geldmarkten werden bijzonder woelig met sterk oplopende risicopremies op bedrijfs­financiering. Intern gingen stemmen op de dividendintentie te herroepen. Maar ceo Max Jadot, die al geruime tijd thuis werkt en zo ver van de troepen staat, pikte de boodschap niet op.

Toen daarna  minister De Croo, de bankenfederatie Febelfin en de Nationale Bank een programma van 50 miljard aan noodkredieten onderhandelden voor de economie, was het voor iedereen behalve BNP Paribas Fortis duidelijk dat de dividenduitkering onhoudbaar was. In de ultieme onderhandelingen over het bankenplan kwam het al tot harde woorden tussen de gouverneur van de Nationale Bank en  Jadot.

Kredietkraan open

Afgelopen week sprak ook De Croo zich openlijk uit tegen dividenduitkeringen. Hij wees er op dat de Europese bankentoezichthouder een oproep zou lanceren om tot oktober geen dividenden uit te keren. Dat geld kon beter bij de banken blijven, zodat de kredietkraan richting bedrijven open zou blijven. Het laatste wat de economie nu kon gebruiken, was banken die niet meer in staat waren om kredieten aan getroffen bedrijven te verstrekken, waardoor de economische schade veroorzaakt door het coronavirus veel groter zou worden.

Toch herbevestigde  BNP Paribas afgelopen vrijdag zijn dividendbeleid. Diezelfde dag riep de Europese Centrale Bank op om geen dividend uit te keren. Maandag reageerden verscheidene grootbanken prompt dat ze geen dividend zouden uitkeren. Bij BNP Paribas én de Belgische dochter bleef het stil. De bank zei dat ze tijd had tot 23 april, de dag van de aandeelhoudersvergadering.

Herbekijken in oktober

Een artikel woensdag in deze krant dat de grootbank tegen alle adviezen in bleef vasthouden aan de miljardenuitkering bracht de bank in verlegenheid. Groen, de N-VA en de SP.A haalden zwaar uit. Klanten en medewerkers begrepen niet hoe hun bank zich zo onethisch kon opstellen. Maar de bank gaf zich  nog altijd niet gewonnen. Ze probeerde steun te vinden voor een gedeeltelijke dividenduitkering. De Croo voerde de druk echter verder op en in de Kamer kwam het opnieuw tot grote woorden. De bank werd door John Crombez (SP.A) beschuldigd van ‘crapuleus kapitalisme’. Advocaat Mischaël Modrikamen kondigde aan naar de beslagrechter te trekken met de vraag om beslag  te leggen op het dividend.

Donderdagavond volgde een raad van bestuur bij BNP Paribas Fortis en kwam de boodschap dat het dividend voorlopig niet uitbetaald wordt. ‘We blijven de Belgische economie steunen’, klonk het. In oktober zal de bank de situatie wel herbekijken.