Delhaize geeft hogere premies en maskers, Albert Heijn 'gaat in het rood'
Foto: Photo News

Bij Delhaize is alsnog een sociaal akkoord bereikt over een compensatie voor het personeel tijdens de coronacrisis,. Werknemers krijgen een premie van circa 500 euro en wie dat wil, kan een mondmasker dragen.

Er heerste de voorbije dagen sociale onrust bij de supermarktketen, waardoor enkele winkels de deuren dicht hielden. Dat lijkt van de baan nu het personeel zich achter een nieuw akkoord van de vakbonden en de directie heeft geschaard.

Het personeel kan rekenen op een premie van circa 500 euro, uitbetaald in kortingen en extra maaltijdcheques. Er komen ook extra hygiënemaatregelen. De supermarktketen zal mondmaskers ter beschikking stellen voor het personeel, al komt er geen verplichting om die te dragen.

Het overleg over de premie verliep erg moelijk. Woensdag legde het personeel van vier vestigingen spontaan het werk neer uit onvrede daarover.

Albert Heijn: 'Supermarkten hebben het financieel moeilijk'

Ondertussen waarschuwt supermarktketen Albert Heijn, dat tot dezelfde groep als Delhaize behoort, dat de coronacrisis hard aankomt. 'De hamstergekte geeft misschien het idee dat de euro's binnenstromen, maar we hebben het eigenlijk financieel moeilijk', zegt woordvoerster Ann Maes. 'Het grote ziekteverzuim en de vele hygiënemaatregelen jagen de kosten naar boven, en de inkomsten dekken die niet.' 

Net als Delhaize wil Albert Heijn ook wel een inspanning doen voor het personeel. 'Maar als je in het rood gaat en ziet dat het een trend is, moet je dan Sinterklaas spelen?' Een uitspraak die bij vakbond ACV Puls niet in goede aarde valt. 'De cijfers zijn door het hamstergedrag super geweest de laatste weken', zegt vakbondsvrouw Kristel Van Damme. 'Zeggen dat ze het moeilijk hebben, vind ik er toch over.'

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig