Voetbalcompetitie wordt definitief stopgezet, Club Brugge is kampioen
Foto: blg
Het seizoen 2019-2020 zit er op. Dat heeft de raad van bestuur van de Pro League zonet beslist. Een werkgroep wordt opgericht om de Europese tickets te verdelen en volgend seizoen voor te bereiden.

De Pro League stelt voor om de huidige rangschikking als definitief te beschouwen. Club Brugge is in dat geval landskampioen. Over het lot van rode lantaarn Waasland-Beveren moet een werkgroep beslissen. Het voorstel moet nog bekrachtigd worden door de algemene vergadering, waarin alle 24 profclubs een stem hebben.

'De Raad van Bestuur nam kennis van de aanbevelingen van Dr. Van Ranst en de overheid dat het hoogst onwaarschijnlijk is dat er voor 30 juni nog wedstrijden met publiek gespeeld zullen kunnen worden', staat te lezen in een persbericht. 'De huidige situatie maakt het ook hoogst onduidelijk of en wanneer er uberhaupt nog een herneming van de collectieve trainingen voorzien kan worden.' 

'Een herneming van de competitie zou bovendien in geen geval opwegen tegen de gezondheidsrisico’s voor spelers, medewerkers en iedereen betrokken bij de wedstrijdorganisatie en de nodige ordehandhaving', aldus de raad van bestuur nog. 'Bovendien riskeren eventuele besmettingen van een speler of de spelerskern het sportieve verloop van de verdere competitie op een onaanvaardbare manier te beïnvloeden.'

'Zelfs wanneer wedstrijden achter gesloten deuren theoretisch mogelijk zouden kunnen zijn, dient de bijkomende druk die zij op gezondheids- en ordediensten zouden leggen vermeden te worden', besluit de raad. 'Bovendien dreigen beslissingen van lokale overheden een gezamenlijk verloop van speeldagen onmogelijk te maken.'

Wel nog bekerfinale?

Een pas opgerichte werkgroep, die bestaat uit voetbalbestuurders Peter Croonen (Genk), Michel Louwagie (AA Gent), Eddy Cordier (Zulte Waregem), Jozef Allijns (KV Kortrijk) en Philippe Bormans (Union), zal beslissen over de bekerfinale en hoe promotie en degradatie zullen verlopen. Ook de verdeling van de Europese tickets moet deze werkgroep bestuderen. Net als de financiële implicaties van een en ander.

De werkgroep buigt zich ook over de vraag of de bekerfinale nog kan plaatsvinden. De hoop bestaat dat die finale nog gespeeld kan worden, als de federale overheidsdienst Gezondheid dat toelaat.

Op woensdag had de Europese voetbalbond UEFA zijn nationale federaties de mogelijkheid gegeven de competities te rekken tot 3 augustus, maar daar gaan de Belgische voetbalclubs dus niet op in. Het Belgische profvoetbal werd drie weken geleden, op donderdag 12 maart, stilgelegd op één speeldag van het einde van de reguliere competitie door de uitbraak van het coronavirus.