Huidig seizoen Jupiler Pro League definitief stopgezet, Club Brugge kampioen: “Het land heeft nu andere prioriteiten ”
Foto: BELGA

Het voetbalseizoen 2019-2020 zit er op. Dat heeft de raad van bestuur van de Pro League beslist. Daardoor is de huidige leider Club Brugge kampioen. Een werkgroep wordt opgericht om de Europese tickets te verdelen, om te beslissen over promotie en degradatie en volgend seizoen voor te bereiden. De beslissing moet wel nog bekrachtigd worden in de algemene vergadering van de Pro League.

De pas opgerichte werkgroep, die bestaat uit voetbalbestuurders Peter Croonen (Genk), Michel Louwagie (AA Gent), Eddy Cordier (Zulte Waregem), Joseph Allijns (KV Kortrijk) en Philippe Bormans (Union) aangevuld met het management van de Pro League, zal beslissen over de bekerfinale en hoe promotie en degradatie zullen verlopen. De hoop bestaat dat de bekerfinale en de terugwedstrijd van de promotiefinale tussen Beerschot en OH Leuven nog zal kunnen plaatsvinden als de FOD Volksgezondheid dat toelaat.

Als de beslissing van de raad van bestuur van de Pro League op 15 april goedgekeurd wordt door de algemene vergadering, waarin alle 24 profclubs een stem hebben, is Club Brugge automatisch kampioen. Onderin is KV Oostende verzekerd van het sportieve behoud. De werkgroep zal dan beslissen over het lot van Waasland-Beveren.

Op woensdag had de Europese voetbalbond UEFA zijn nationale federaties de mogelijkheid gegeven de competities te rekken tot 3 augustus, maar daar gaan de Belgische voetbalclubs dus niet op in. Het Belgische profvoetbal werd drie weken geleden, op donderdag 12 maart, stilgelegd op één speeldag van het einde van de reguliere competitie door de uitbraak van het coronavirus.

Voorzitter Peter Croonen: “Voortzetten sportief noch maatschappelijk wenselijk”

Volgens Peter Croonen is het stopzetten van de Belgische voetbalcompetities de enige maatschappelijk verantwoorde beslissing. De raad van bestuur van de Pro League kwam donderdag ook unaniem tot die conclusie. “Het land heeft nu andere prioriteiten dan voetbal”, licht Croonen toe.

De Pro League stelt voor om de huidige rangschikking na 29 speeldagen als definitief te beschouwen. Club Brugge is in dat geval landskampioen. “Daar valt niets op af te dingen met een voorsprong van 15 punten”, vindt de voorzitter van de Pro League. “Waasland-Beveren zal het er niet mee eens zijn, maar volgens diezelfde logica zou de ranglijst ook volstaan om de daler aan te duiden. Een werkgroep moet zich hierover buigen.”

Die werkgroep moet nog een aantal knopen doorhakken, zoals de verdeling van de Europese tickets, wie promoveert, de competitieformule volgend seizoen en of er al dan niet een bekerfinale gespeeld wordt dit seizoen. “Er zijn een aantal vragen die zich nu aandienen in het zog van dit advies. De werkgroep zal oplossingen op die vragen proberen te formuleren. De logica die we naar voren geschoven hebben, is dat de ranglijst leidend is”, zegt Croonen.

Mogelijk wel een beker- en promotiefinale

Ook moet bepaald worden of de bekerfinale tussen Club Brugge en Antwerp en de return van de 1B-finale tussen OH Leuven en Beerschot om te bepalen wie kan promoveren nog afgewerkt worden. “Het organiseren van twee wedstrijden tegenover tien speeldagen is veel minder belastend voor de maatschappij. Maar ook dit zullen we nog bekijken in de werkgroep”, zegt Croonen. Als OHL-Beerschot niet gespeeld wordt, sluit de Pro League een eerste klasse met 18 teams niet langer uit. Al is Croonen daar zelf geen voorstander van.

 Huidig seizoen Jupiler Pro League definitief stopgezet, Club Brugge kampioen: “Het land heeft nu andere prioriteiten ”
Antwerp en Club Brugge vechten mogelijk nog de bekerfinale uit Foto: BELGA

Op 15 april moet de werkgroep, waarin ook Croonen zelf zetelt, zijn bevindingen voorstellen aan de algemene vergadering, waarin de 24 profclubs zich finaal mogen uitspreken over definitief stopzetten van de competitie. Daarvoor is een meerderheid van 80 procent nodig. Dat lijkt slechts een formaliteit. “Vanuit individueel clubperspectief is dit niet het ideale scenario. Ik denk bijvoorbeeld aan mijn eigen club, KRC Genk. Wij hadden ons sportief ook nog willen verdedigen, maar iedereen aanvaardt dat dit uitzonderlijke omstandigheden zijn. Daar zijn uitzonderlijke beslissingen voor nodig die handelen in het algemeen belang.”

Een juridische strijd kan de Pro League-voorzitter niet uitsluiten. “Maar de werkgroep moet in de mate van het mogelijke met oplossingen komen die zo’n slagveld voor de groene tafel vermijdt.”

De aanbeveling van de Pro League luidt dus om te stoppen en de voorbereiding voor volgend seizoen op te starten. “We mogen volgend seizoen niet laten infecteren door het huidige. Stoppen is duidelijkheid brengen en tonen dat de Belgisch voetbalfamilie zich inschrijft in wat maatschappelijk wenselijk en logisch is”, aldus Croonen. “We krijgen af te rekenen met omstandigheden waarbij voetbal of sport niet prioritair is. Wij zijn niet de enige sector die zwaar getroffen wordt door het coronavirus.”

Nochtans had de UEFA de nationale competities meer speelruimte gegeven om alsnog afgewerkt te worden. “Maar er bestond van het begin consensus om niet voorbij de initiële deadline van 30 juni te gaan. Als je die deadline aanhoudt, beschik je niet over het tijdsvenster om de competitie af te werken. Het is nu al zwaar genoeg, om dan alles proberen samen te persen in onmogelijk tijdsvensters is gewoon onverantwoord”, zegt Croonen. “Aan elk mogelijk scenario zijn risico’s verbonden. In theorie zou je matchen achter gesloten deuren kunnen spelen, maar dan rest de vraag wanneer de clubs opnieuw collectief zouden kunnen trainen. En zelfs als je matchen kan spelen, zorgt dat voor overlast voor overheidsdiensten die op dit moment andere prioriteiten hebben. Alle focus gaat logischerwijs naar de bestrijding van COVID-19. “

“Ook sportief kunnen er problemen ontstaan als je beslist om toch de competitie af te werken. Spelers kunnen besmet worden met het coronavirus, waardoor volledige kernen dan weer in quarantaine kunnen geraken. Je kan nu al voorspellen dat er daardoor chaos zal ontstaan. Krampachtig proberen voortdoen in deze omstandigheden is maatschappelijk noch sportief wenselijk.”

LEES OOK. Q&A over de beslissing van de Pro League: alles wat moet weten

De eindstand in de Jupiler Pro League:

1. Club Brugge

2. AA Gent

3. Charleroi

4. Antwerp

5. Standard

6. KV Mechelen

7. KRC Genk

8. Anderlecht

9. Zulte Waregem

10. Moeskroen

11. KV Kortrijk

12. STVV

13. KAS Eupen

14. Cercle Brugge

15. KV Oostende

16. Waasland-Beveren

 Huidig seizoen Jupiler Pro League definitief stopgezet, Club Brugge kampioen: “Het land heeft nu andere prioriteiten ”
Foto: Photo News