‘Tweedeverblijvers’ melden bij politie? 'Kliklijnen gaan te ver'
Het strand in De Panne ligt er verlaten bij Foto: EPA-EFE
Open VLD-voorzitter Gwendolyn Rutten vindt, net zoals CD&V, dat kliklijnen om corona-overtredingen te melden te ver gaan, ook al is daar volgens de politie geen sprake van.

Inwoners van De Panne, Koksijde en Nieuwpoort mogen bij de politie melden als ze iemand in een tweede verblijf zien. Dat zegt de lokale politiezone Westkust in een antwoord op een vraag op sociale media. Maar van een eigen oproep om mensen te aan te geven is geen sprake. Toch lokt het initiatief politieke reacties uit. 

Open VLD-voorzitter Gwendolyn Rutten vindt dat de politie over de coronamaatregelen moet waken. 'Maar de rechtsstaat moet wel overeind blijven', zegt ze op Twitter. 'Ook in uitzonderlijke tijden. Kliklijnen, warmtedrones en ongeoorloofde woonstbetredingen gaan te ver.' Voor CD&V gaan 'kliklijnen onder welke vorm dan ook' te ver. 'Ten eerste zorgt het goede werk van de politie er al voor dat overtreders snel tot de orde geroepen worden. Ten tweede dreigen kliklijnen het wantrouwen tussen mensen te doen toenemen. In deze moeilijke tijden is dat het laatste wat we kunnen gebruiken. We hebben juist nood aan solidariteit tussen de mensen.'

‘Niet twijfelen en bellen’

Vanwaar komt het beeld dat de politie een kliklijn heeft geopend? Een vrouw meldde gisteren dat ze mensen heeft opgemerkt die een tweede verblijf hebben aan de kust. Ze twijfelt of ze dat telefonisch moest doorgeven aan de politie. De politie antwoordde daarop dat die twijfel niet nodig was. ‘Niet twijfelen en bellen’, luidt het advies, met daarbij het algemene nummer van de politiezone.

Een actieve oproep om mensen te melden of een apart nummer heeft de politie niet gedaan. Het beeld dat er een ‘kliklijn’ geopend is, klopt volgens woordvoerster Ine Deburchgraeve dan ook niet. ‘We hebben zelf geen oproep gelanceerd, en dat is ook helemaal niet de bedoeling. We hebben gewoon op een bestaande vraag het algemeen nummer van de lokale politie doorgegeven’.

De vrouw die de vraag had gesteld ‘moest uiteraard ook niet twijfelen’, verdedigt Deburchgraeve het antwoord van de socialmediamanager. ‘Getuigen van andere misdrijven mogen zich altijd melden bij de lokale politie’.

Wel komen er spontaan meldingen binnen. ‘Het is ook duidelijk waarom. Als alle tweedeverblijvers naar hier komen, kunnen we de regels voor social distancing niet toepassen’. Als er een tip binnenkomt, dan gaat de politie langs voor een controle op het bewuste adres. De politie moet dan vaststellen of die personen in regel zijn met de voorschriften of niet.