E5 Mode krijgt bescherming tegen schuldeisers
Foto: blg
De Belgische kledingsketen E5 Mode vroeg een bescherming tegen de schuldeisers aan. Dit komt omdat de corona-crisis het reeds noodlijdend bedrijf hard treft. De gedwongen sluiting van al haar winkels veroorzaakt na 2,5 weken al een omzetverlies van 12 miljoen euro. De bescherming werd inmiddels toegekend. Bij E5 Mode werken 500 mensen.

E5 Mode is de eerste bekende naam in de Belgische retailmarkt die de bescherming van de schuldeisers moet aanvragen vanwege de coronacrisis. Sinds maandag 16 maart zijn alle 56 winkels in Vlaanderen en 12 in Wallonië voor minstens 5 weken dicht. De procedure van het Gerechtelijk Akkoord, die drie maanden geldt, werd aangespannen bij de Rechtbank van Dendermode.  De bescherming werd volgens ceo en eigenaar Frédéric Helderweirt toegekend. 'Ik heb E5 mode eind 2019 overgenomen. Ik ben onmiddellijk begonnen met een herstelplan uit te rollen voor het bedrijf dat financieel verlieslatend was.' Dat herstelplan had de afgelopen periode al resultaat opgeleverd, 'maar dat werd volledig tenietgedaan door corona'. E5 Mode heeft nu drie maanden  de tijd om extra investeerders te zoeken.

Ik heb alle begrip voor de maatregelen van de overheid in deze crisis die ongezien is. De gezondheid van onze klanten en mijn medewerkers komt op de eerste plaats', zegt Helderweirt. 'We hebben maandag 16 maart op eigen initiatief beslist om onze winkels te sluiten, nog voor dit door de overheid verplicht werd. Maar die wekenlange sluiting betekent een direct omzetverlies van 12 miljoen euro. Net in een periode die voor ons commercieel zeer belangrijk is met de nieuwe lentecollecties en de Oxfam-actie voor het goede doel', zegt Helderweirt.

E5 Mode was al een tijd op de sukkel vanwege de concurrentie van onder andere e-commerce en lageprijsspelers zoals Primark. De 12 Waalse winkels gingen sowieso al sluiten. In het boekjaar 2017/18 boekte E5 Mode een bedrijfsverlies van 4,13 miljoen op 86 miljoen euro bedrijfsopbrengsten. E5 Mode werd drie maanden geleden overgenomen door de holding van Frédéric Helderweirt, manager bij kledingsgroep FNG. Daarvoor was de keten 40 jaar lang eigendom van Etienne Kaesteker. Het bedrijf meldt dat, zodra het mag, de deuren opnieuw opgengaan. De webwinkel blijft gedurende de lockdown wel open.