Weduwe Brel overleden

Jacques Brel had vele vrouwen, maar alleen Thérèse ‘Miche’ Michielsen mocht zich mevrouw Brel noemen. Ze overleed 42 jaar na haar man, op haar 93ste.

Weduwe Brel overleden
Miche (l) en France Brel, bij de opening van de expo ‘120 jaar muziek’ in 2003. Foto: Vum

Toen Jacques Brel in 1978 overleed, was het vooral voor de Angelsaksische pers een vreemd schouwspel: Miche Brel en Maddly Bamy die arm in arm de herdenkingsdienst bijwoonden. Bamy was de vriendin met wie Brel in 1974 op zeilreis was vertrokken en die hem op het eiland Hiva Oa tot zijn dood verpleegde. Miche Brel was de vrouw met wie hij in 1950 was getrouwd – en tot zijn dood ook getrouwd bleef. Zij was ook zijn enige erfgename.

Brel en Michielsen hadden elkaar leren kennen bij Franche Cordée, een katholieke Brusselse jeugdvereniging. Liefde op het eerste gezicht was het zeker niet: Miche vond hem te druk en te dominant. ‘Als hij blijft, dan kom ik niet meer’, zou ze naar eigen zeggen verklaard hebben. Later besefte ze dat zijn behoefte om te entertainen niet te scheiden viel van de man. Toen hij naam wilde maken als songschrijver, steunde ze hem in de beslissing om zijn baan in de kartonfabriek van zijn vader op te zeggen, en voor zijn carrière naar Parijs te verhuizen.

Zelf had ze geen zin om haar dochters Chantal en France in Parijs groot te brengen. Ze sloten een compromis dat vandaag nog steeds opmerkelijk zou zijn: Jacques vertrok naar Parijs en leefde daar zoals hij wilde en met wie hij wilde, op voorwaarde dat ze niet zouden scheiden. Dat werkte voor beiden. In Brussel was Brel de rustige familieman. In 1958 kregen ze nog een derde dochter, Isabelle.

Weduwe Brel overleden
Miche Brel bij het graf van haar man in 2003, met de beeltenis van Maddly Bamy. Foto: AFP

Daarmee was ze voor veel buitenstaanders de verliezende partij, die in stilte de zaken behartigde, terwijl Brel genoot van de roem. Maar Miche heeft altijd volgehouden dat dit ook haar beslissing was en dat ze er perfect tevreden mee was. De aanwezigheid van de laatste vriendin van haar man op zijn herdenkingsceremonieën leek dat te bevestigen. Later verzuurde de relatie tussen haar en Bamy wel. Toen in 2008 een gedenkplaat op Brels graf in Hiva Oa werd onthuld, vochten de vrouwen een ferme ruzie uit over de gedenkplaat op Brels graf, waarop ook Bamy staat afgebeeld.

Hoe dan ook was Miche, later met haar dochter France, de bewaarster van Brels nalatenschap. Daarmee was ze op haar 93ste nog niet klaar. France Brel werkt aan de documentaire Alors, il faut partir, die volgend jaar moet verschijnen. Voor de film, die de mythe Brel naar menselijke proporties wil terugbrengen, interviewde ze vijftig mensen die haar vader goed hebben gekend, haar moeder Miche voorop.

Aangeboden door onze partners

Niet te missen