Aanvraag voor online-opleidingen bij VDAB piekt
Foto: BELGA

De coronacrisis en maatregelen om de verspreiding van het virus te verspreiden doen veel mensen online bijscholen. De Vlaamse arbeidsbemiddelaar VDAB krijgt bijna vier keer meer aanvragen voor online opleidingen in vergelijking met vorig jaar.

Nu meer dan een miljoen Vlamingen tijdelijk werkloos is en thuis zit door het de uitbraak van het coronavirus, profiteren steeds meer onder hen ervan om zich bij te scholen. Sinds 16 maart hebben bijna 19.000 mensen een online opleiding bij de Vlaamse arbeidsbemiddelaar VDAB aangevraagd. Dat zijn er bijna vier keer meer dan in dezelfde periode vorig jaar. Toen ging het om 5.000 aanvragen.

Vooral de Excel-opleidingen, ‘initiatie boekhouden’ en een cursus Frans zijn populair. Ook de cursus artificiële intelligentie, die pas eind vorig jaar werd gelanceerd, werd al meer dan 800 keer aangevraagd, blijkt uit cijfers van de VDAB.

Het aanbod werd de laatste jaren drastisch uitgebreid. Ondertussen zijn er meer dan 500 online opleidingen te volgen. Deze zijn steeds gratis en niet alleen voor werknemers maar ook voor werkzoekenden beschikbaar. ‘Juist wanneer de toekomst onzeker is, is het belangrijk om bij te blijven leren’, zegt Wim Adriaens, de gedelegeerd bestuurder van de VDAB. ‘Door jezelf om- en bij te scholen geef je jezelf meer garanties.’

Vlaams minister van Werk Hilde Crevits (CD&V) vindt het alvast ‘positief dat werknemers en werkzoekenden deze periode gebruiken om competenties en vaardigheden te versterken of nieuwe kennis te verwerven’.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig