Bolsonaro geeft toe dat coronavirus ‘zeer grote uitdaging’ is voor Brazilië
Foto: AFP

De Braziliaanse president Jair Bolsonaro heeft dinsdag toegegeven dat de covid-19-epidemie, die hij eerder een ‘kleine griep’ noemde, ‘de grootste uitdaging’ vormt voor zijn generatie. Hij hield echter vol dat de strijd tegen de pandemie de economie niet zal schaden.

Tijdens een toespraak blikte de extreemrechtse president terug op zijn termijn. ‘Brazilië heeft de afgelopen vijftien maanden veel vooruitgang geboekt, maar nu staan we voor de grootste uitdaging van onze generatie.’

Jair Bolsonaro heeft de afgelopen weken de omvang van de coronavirusepidemie voortdurend geminimaliseerd en hekelde de maatregelen die wereldwijd en door de meeste Braziliaanse staten werden genomen.

‘We hebben een missie: levens redden zonder banen te vergeten’, zei hij dinsdagavond tijdens zijn toespraak. ‘Enerzijds moeten we voorzichtig zijn, voorzorgsmaatregelen nemen bij iedereen, vooral ouderen en mensen met onderliggende ziekten. Anderzijds moeten we de snel groeiende werkloosheid bestrijden, vooral bij de armsten’, betoogde de president.

‘De neveneffecten van de maatregelen voor de bestrijding van het coronavirus, kunnen niet erger zijn dan de ziekte zelf’, zei hij. Dat lijkt op een uitspraak die Amerikaans president Donald Trump eerder deed: ‘De oplossing mag niet groter zijn dan het probleem.’