Armani maakt medische kleding voor Italiaans zorgpersoneel
Deze medewerkers van Armani in Verona zijn overgeschakeld op het maken van kleding voor zorgpersoneel. Foto: EPA-EFE

De Italiaanse ontwerper Giorgio Armani legt de productie van kleding voorlopig stil om voorrang te geven aan het maken van beschermende kleding voor het zorgpersoneel in Italië.

Italiaanse verpleegkundigen en dokters zullen beschermende kleding van Armani krijgen voor de strijd tegen het nieuwe coronavirus. De 95-jarige ontwerper zet zo een nieuwe stap om zijn thuisland door deze moeilijke periode te helpen.

Armani was de eerste ontwerper die tijdens de modeweek in Milaan eind februari zijn show zonder publiek gaf, uit voorzorg voor de uitbraak van het coronavirus. Dat leverde toen via een livestream vreemde beelden op.

Geld

Toen de situatie begin maart uit de hand begon te lopen in Italië, was Giorgio Armani er ook als een van de eersten bij om een grote som geld te doneren aan de strijd tegen het virus. Hij gaf daarbij 1,25 miljoen euro aan vier ziekenhuizen. Dat bedrag werd ondertussen opgetrokken tot 2 miljoen euro. Op 21 maart liet hij bovendien een open brief afdrukken in zestig Italiaanse kranten waarin hij het zorgpersoneel bedankt voor hun inzet.

‘Het is ontroerend om te zien hoe jullie je engageren voor dit moeilijke werk tijdens een crisis waar ondertussen de hele wereld kennis mee heeft gemaakt. En het is vooral ontroerend om jullie te zien huilen’, schrijft hij. ‘Ik denk dat dit zo’n sterk gevoel bij mij oproept omdat ik als kind zelf dokter wilde worden. Mijn bedrijf is nu volledig afgestemd op deze realiteit en staat dicht bij jullie allemaal: van de brancarddrager tot de verpleegster, van de huisarts tot alle specialisten in de sector. Ik denk aan jullie.’

Kleding

Vrijdag kondigde de ontwerper vervolgens aan dat zijn Italiaanse bedrijven waar kleding wordt gemaakt nu voorrang zullen geven aan het produceren van beschermende kleding. In Italië, waar bijna 100.000 mensen besmet zijn, blijft de behoefte aan medische schorten, doktersjassen en mondmaskers bijzonder groot. ‘We willen zo het personeel uit de gezondheidssector helpen zichzelf te beschermen in hun strijd tegen het coronavirus.’

Ook andere modehuizen zijn al op de kar gesprongen om het zorgpersoneel te steunen.