Britse gezondheidsdienst: ‘Pas over zes maanden weer normaal leven’
Foto: AP

Het kan zes maanden of meer duren alvorens het leven weer zijn normale gangetje zal gaan in het Verenigd Koninkrijk. Dat heeft de adjunct-chef van de Britse gezondheidsdienst, Jenny Harries, zondag gezegd.

Harries verduidelijkte dat dat niet per se betekent dat de Britten zes maanden lang in complete lockdown zullen zitten. Maar het zou wel ‘gevaarlijk’ kunnen zijn om de beperkingen in één klap volledig op te heffen, omdat dat het virus nieuw leven zou kunnen inblazen.

‘We zullen de komende zes maanden om de drie weken een stand van zaken opstellen’, aldus Harries, om te zien of bepaalde beperkingen beetje bij beetje versoepeld kunnen worden. ‘Idealiter doen we dat gedurende drie tot zes maanden, maar het is ook mogelijk dat dat meer wordt’, voegde Harries nog toe.

‘We weten dat de toestand eerst nog erger zal worden, alvorens hij zal verbeteren’, zo staat ook in een brief van de Britse premier Boris Johnson, die deze week in de bus zal vallen bij 30 miljoen Britse gezinnen. ‘We treffen de juiste voorbereidingen, en hoe meer we de regels volgen, hoe minder levens er verloren zullen gaan en hoe sneller we het normale leven weer zullen kunnen opnemen’, schrijft Johnson nog.

De premier is zelf besmet met het coronavirus. Hij vertoont milde symptomen, zo maakte hij eerder deze week zelf bekend, zit in thuis-isolatie en werkt van daaruit. Ook kroonprins Charles is besmet.

De Britse regering kondigde afgelopen maandag een nationale lockdown aan voor minstens drie weken. Alle niet-essentiële winkels moesten de deuren sluiten, en publieke bijeenkomsten van meer dan twee mensen zijn verboden.

In het Verenigd Koninkrijk zijn tot nu toe 1.228 mensen overleden aan de gevolgen van het coronavirus. Het aantal bevestigde besmettingen staat op 19.522.