Antwerps bioresponsteam voor ‘corona-incidenten’ moet dagelijks uitrukken
Themabeeld politie Antwerpen. Foto: Victoriano Moreno

De Antwerpse lokale politie heeft een bioresponsteam (BRT) opgericht, dat politiewerk moet uitvoeren ‘waar een hoge kans op besmetting met corona is’. Het team moet dagelijks uitrukken voor politieopdrachten met hoog risico.

Het Antwerps team werd samengesteld om politietaken uit te voeren in situaties waar het risico op besmetting met het nieuwe coronavirus groot is. Dat is bijvoorbeeld wanneer mensen bewust hoesten en spuwen op straat, maar ook bij ander politiewerk, zoals het tussenbeide komen bij een verdacht overlijden of een tussenkomst in het ziekenhuis.

De voorbije week waren er verschillende incidenten met personen die spuwden richting de politie. Dat is geen nieuw fenomeen, stelt de politie, maar zorgt gezien het coronavirus wel voor extra risico’s. Verschillende van de personen in kwestie riepen tijdens de incidenten ook dat ze besmet waren. Het BRT-team kwam donderdag al eens tussenbeide op Linkeroever, waar drie dronken mannen voorbijgangers lastigvielen en op hen spuwden. Sindsdien moeten ze dagelijks uitrukken voor opdrachten waar de kans op besmetting hoog is.

Het BRT bestaat volgens de politie uit mensen die een CBRN-opleiding volgden (chemische, biologische, radiologische en nucleaire dreigingen). ‘Het gaat eigenlijk om trainers van ons die zo’n opleiding volgden en zelf onze andere medewerkers opleiden’, zegt woordvoerder Wouter Bruyns. ‘We hebben hen nu in een bioresponsteam geplaatst dat non-stop oproepbaar is en opereert vanuit ons kantoor aan de Noorderlaan. Ze zijn voorzien van het nodige beschermingsmateriaal.’

De reguliere patrouilles van de Antwerpse politie zijn intussen ook voorzien van een minimum aan beschermingsmateriaal waarvan ze indien nodig gebruik kunnen maken.