'Het is nog te vroeg voor nieuwe promoties in supermarkten'
Foto: Jan Van der Perre
Omdat de coronacrisis de winkelkar duurder heeft gemaakt, is de tijd rijp om in de supermarkten opnieuw kortingen en acties toe te laten. Dat zegt Open VLD-Kamerlid Vincent Van Quickenborne. Niet iedereen reageert even enthousiast.

In het kader van de coronamaatregelen heeft de Nationale Veiligheidsraad een verbod op promoties en kortingen uitgevaardigd. Dat verbod geldt enkel voor fysieke winkels, niet voor online winkels. Zo werd een zak chips 29 procent duurder in supermarkt Colruyt, berekende iemand op Facebook.

‘Nu de hamsterwoede achter de rug is en supermarkten zelf maatregelen genomen hebben om niet te veel mensen ineens in de winkel te hebben, moeten kortingen, solden en acties terug toegelaten worden’, vindt Vincent Van Quickenborne. Hij wijst daarbij op de mensen die technisch werkloos zijn en nu ‘een pak minder verdienen dan vroeger’. ‘Promoties zijn dan vaak de enige manier om het einde van de maand te halen.’

Aan minister van Consumentenzaken Nathalie Muylle (CD&V) vraagt hij de maatregel dan ook zo snel mogelijk terug te draaien. Die gaat daarop in.

'Het is nog een kwestie van details, daarna kunnen de promoties die al liepen en die voor de komende weken al waren afgesproken toch doorgaan', zegt minister Muylle aan Het Laatste Nieuws. 'Dat komt zeker deze week nog in orde.' 

Later vandaag wist Muylle te melden dat het morgen (dinsdag) al in orde komt. Alle promotie-acties mogen dan weer. 'Veel mensen voelden het in hun kar en in hun portemonnee: ze hadden minder waar voor hun geld, wat de indruk gaf dat veel zaken duurder waren geworden. daar moesten we tegeningaan', zegt Muylle. 

Sectorfederatie Comeos verzekert dat er geen ‘bewuste prijsverhogingen’ aan de gang zijn.

Niet iedereen enthousiast

Buurtsuper.be, de Unizo-organisatie van de zelfstandige supermarkten en voedingshandelaars, is niet zo enthousiast. De organisatie vraagt om de kortingen pas weer in te voeren wanneer de zelfstandige supermarkten weer voldoende producten kunnen laten aanleveren.

Buurtsuper.be zegt dat heel wat winkels vandaag nog niet op de normale manier beleverd kunnen worden. Voor sommige producten gelden bij de centrales immers nog altijd bestellimieten, waaraan de aangesloten supermarkten zich moeten houden. Voor verse producten bedraagt die limiet gemiddeld 80 procent, terwijl kruidenierswaren in sommige centrales maar voor maximaal 70 procent besteld kunnen worden.

De organisatie vreest dan ook dat een herinvoering van de promotie- en kortingsacties zal leiden een verhoogde vraag, die logistiek niet onmiddellijk kan worden bijgehouden. 

Ook het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen (NSZ) plaatst kanttekeningen bij een herinvoering van de promoties. Het NSZ vraagt om kortingen voorlopig enkel mogelijk te maken voor bederfbare waren. Verder moet ervoor gezorgd worden dat er geen oneerlijke concurrentie ontstaat tussen de supermarkten die open mogen blijven en de gespecialiseerde zelfstandigen die gedwongen zijn te sluiten, benadrukt NSZ nog.