Belgen blijven massaal in hun kot: amper nog verplaatsingen buiten eigen postcode
Foto: Photo News

De Belgen blijven 79 procent van de tijd binnen hun eigen gemeente. Dat blijkt uit de eerste metingen van de taskforce onder leiding van minister van Telecom Philippe De Backer (Open VLD). Het aantal verplaatsingen buiten de eigen postcode daalde de afgelopen maand met gemiddeld 54 procent.

‘Blijf in uw kot’, het is hét devies om de verdere verspreiding van het coronavirus in te dijken. Die maatregel blijkt goed te worden opgevolgd. Uit de eerste metingen van de ‘Data against Corona Taskforce’ onder leiding van minister De Backer blijkt dat de Belgen gemiddeld 79 procent van de tijd binnen hun eigen postcode blijven. Het aantal verplaatsingen buiten die postcode is de afgelopen maand met gemiddeld meer dan 54 procent gedaald.

De Backer werkt voor die cijfers samen met telecomoperatoren, die geaggregeerde en dus anonieme gegevens verstrekken. Geen enkele naam, adres of telefoonnummer wordt verwerkt en er wordt over gewaakt dat de gegevens op geen enkele manier terug te traceren zijn naar een individu, benadrukt zijn kabinet.

‘Deze unieke samenwerking met de telecomoperatoren geeft ons interessante inzichten op een privacyconforme manier’, zegt De Backer. ‘Ik ben tevreden met deze gezamenlijke inspanning van de gehele Belgische bevolking om het coronavirus te overwinnen.’