Oudste man ter wereld moet verjaardagsfeest afblazen door coronacrisis
Bob Weighton Foto: ITV

De oudste man ter wereld kan zondag zijn 112de verjaardag niet vieren door de coronacrisis. ‘Alles is afgeblazen. Er komen geen bezoekers en er is geen feest’, zegt de Brit Bob Weighton zaterdag.

De op 29 maart 1908 geboren Weighton wordt sinds vorige maand gezien als de oudste man op aarde. Toen overleed de Japanner Chitetsu Watanabe op 112-jarige leeftijd.

De man uit Alton ontving op zijn vorige verjaardag nog veel vrienden in zijn woning, maar dat zit er deze keer dus niet in. De regering heeft strenge regels afgekondigd om verspreiding van het virus tegen te gaan.

Weighton, die zich ook aan de lockdown moet houden, merkte op dat ‘de wereld een beetje een puinhoop is’ nu het virus om zich heen grijpt.

Het is niet de eerste keer dat de voormalige docent een pandemie meemaakt. Toen hij tien jaar oud was vielen wereldwijd tientallen miljoenen doden door de gevreesde Spaanse griep.

Nazi’s

Weighton vertelt dat hij destijds niets meekreeg van die virusuitbraak. ‘Een kind leeft in een andere wereld dan volwassenen’, legt hij uit. ‘Een kind leest geen kranten en we hadden toen geen radio.’

De Brit maakte later ook de Tweede Wereldoorlog mee. Hij zegt dat toen een stuk duidelijker was hoe de strijd gewonnen moest worden. Het coronavirus is volgens hem een heel ander soort vijand dan de nazi’s.

‘In de Tweede Wereldoorlog wist je precies wat je moest doen. Je kon natuurlijk falen, maar de doelen waren duidelijk toen een beroep werd gedaan op het land.’