Cipiers van Lantin leggen werk neer na agressie gedetineerden
Foto: Belga

Drie personeelsleden van de gevangenis van Lantin (Juprelle) zijn vrijdag in de vooravond naar het ziekenhuis overgebracht nadat ze aangevallen werden door meerdere gedetineerden. Dat zegt Didier Brulheid, afgevaardigde van de christelijke vakbond CSC.

Uit protest tegen het incident hebben de drie vakbonden vrijdagavond een stakingsaanzegging ingediend. Vanaf vrijdag 22 uur tot zaterdag 22 uur draait de instelling met een minimumdienst.

Na de wandeling probeerden meerdere gedetineerden een muur te beklimmen. Een van hen viel en raakte gewond. Toen het gevangenispersoneel hem hulp kwam bieden, werden ze aangevallen door meerdere gedetineerden. Drie beambten werden met ziekenwagens naar het ziekenhuis overgebracht, aldus de vakbondsman.

De woordvoerder van het Gevangeniswezen bevestigt dat drie beambten gewond raakten, twee van hen dienden verzorgd te worden in het ziekenhuis. Ondertussen hebben ze het ziekenhuis mogen verlaten.

Zes andere gedetineerden verschansten zich op het dak. Om 19.30 uur zaten ze daar nog steeds. De politie was inmiddels ter plaatse ter versterking.

Door de coronapandemie kent Lantin, net als andere inrichtingen, de jongste dagen een grotere spanning. De gedetineerden zitten 23 uren per dag op cel, de bezoeken zijn geschrapt, net als alle andere activiteiten in de gevangenis.

‘Het Gevangeniswezen betreurt en veroordeelt het agressieve gedrag van enkele gedetineerden, vooral tijdens de coronamodus’, aldus woordvoerder Kathleen Van De Vijver.