De Britse premier Boris Johnson heeft positief getest op het nieuwe coronavirus. Dat maakt hij zelf bekend op Twitter.

‘De afgelopen 24 uur heb ik milde symptomen gekregen en heb ik positief getest op het coronavirus’, schrijft Johnson. Hij zit in zelfisolatie, maar zal de Britse overheid blijven leiden via videoconferentie, zegt hij nog. De Europese Raadsvoorzitter Charles Michel reageerde op de tweet van Johnson en zei dat Europa de Britse premier 'een spoedig herstel' toewenst.

Maandag pas ging ook Groot-Brittannië op slot toen alle niet-essentiële winkels de deuren moesten sluiten. In het weekend sloten de horecazaken al. Het was een van de laatste landen in Europa om te volgen met die maatregelen: Johnson probeerde lange tijd de crisis met milde maatregelen tegen te houden. Zo raadde hij mensen aan om thuis te blijven, maar het volk gaf weinig gehoor: parken en metrostations bulkten van het volk.

Britse premier Boris Johnson test positief op coronavirus
Eerder deze week overlegde premier Johnson met de Queen via de telefoon. Foto: EPA-EFE

‘We komen er samen uit, sterker dan ooit. We zullen het coronavirus verslaan, en we zullen dat samen doen’, zei hij er toen over. Die houding lijkt hij nu aan te houden: hij blijft het land leiden. Naar eigen zeggen heeft hij ‘milde symptomen’ – koorts en een aanhoudende hoest – waardoor hij aan het werk kan blijven. Digitaal, weliswaar. ‘Dankzij de tovenarij van moderne technologie kan ik blijven communiceren met mijn topteam om het gevecht te leiden tegen het coronavirus.’

Hij sloot zijn videoboodschap af met een bedanking aan mensen die de maatregelen volgen.

Hoe Johnson besmet is geworden, is nog niet duidelijk. Meerdere medewerkers van de premier zouden wel al positief bevonden zijn. In Groot-Brittannië zijn al 11.600 bevestigde besmettingen, en 578 overlijdens. Eerder deze week bleek de Britse kroonprins Charles (71) besmet met het nieuwe coronavirus. Koningin Elizabeth verkeert in goede gezondheid, hoewel ze haar zoon onlangs zag. De 93-jarige vorstin heeft geen klachten. Ze heeft de premier voor het laatst 11 maart ontmoet.