Dom van Aken onthult Sint-Corona: patroonheilige van het doorstaan van epidemieën
Het schrijn werd de afgelopen maanden gerestaureerd Foto: REUTERS

Het lijkt een flauwe grap maar niets in minder waar. In de Dom van Aken zal binnenkort een gerestaureerd schrijn van Sint-Corona, patroonheilige van het doorstaan van epidemieën, onthuld worden.

Een kwarteeuw lang al staat het relikwie van Sint-Corona in de kelders van de kathedraal van Aken, in Duitsland, stof te vergaren. Dat het schrijn net nu weer naar boven wordt gehaald, is puur toeval. Het maakt deze zomer immers deel uit van een grotere tentoonstelling.

Al meent de woordvoerder van de Dom dat er door de huidige coronacrisis misschien wel wat haast is achter gezet om het beeld sneller toegankelijk voor het publiek te maken. Hoe het ook zij: veel bezoekers zal de heilige Corona deze weken niet zien. Ook in Duitsland gelden momenteel strenge maatregelen waardoor kerken en musea moeten dichtblijven.

Martelaar

Volgens de legende werd Corona op haar zestiende door Romeinse soldaten vermoord omdat ze christelijk was. Sindsdien was ze een martelaar en werden er relikwieën van haar gemaakt. Die bracht de Rooms-Duitse keizer Otto III in 997 naar Aken waar ze in een tombe onder de Dom bewaard werden.

Wie denkt een link te zien met de gelijknamige virusfamilie, dwaalt. Die werd niet naar de heilige vernoemd maar naar het beeld dat wetenschappers door hun microscoop te zien kregen . Dat leek op een kroon, of in uw beste Latijn: corona.