Mag ik nog naar mijn kot en mijn partner die elders woont? Zes vragen die u massaal stelde over corona en de maatregelen
Foto: Unsplash

Hoewel de maatregelen die de Belgische overheid heeft genomen om de verspreiding van het nieuwe coronavirus in te dijken al eventjes van kracht zijn, blijven veel vragen onbeantwoord. We vroegen u waarmee u nog worstelt. Dit zijn de antwoorden op de zes meestgestelde vragen.

1. Mijn partner woont niet onder hetzelfde dak. Mag ik hem/haar bezoeken?

De nieuwe maatregelen stellen dat je het contact moet beperken tot je gezin en eventueel één extra persoon. Dat betekent dat je je partner mag bezoeken. U mag daar zelfs de wagen voor nemen. Doe dit natuurlijk niet wanneer een van beiden ziek is of symptomen vertoont.

Opgelet: het gaat hier om contact met één vaste liefdespartner. Mensen die relaties hebben met meerdere partners die niet onder hetzelfde dak wonen, wordt aangeraden om geen fysiek contact te hebben met elkaar. Expertisecentrum Sensoa raadt ook vrijgezellen aan om even op de tanden te bijten. Ziekenhuizen melden dat singles die datingswebsites bezoeken zich nog steeds melden met pas opgelopen soa’s. Daarom raadt Sensoa voor vrijgezellen en mensen met meerdere partners die niet onder hetzelfde dak wonen elke vorm van seks af.

2. Mag ik nog naar mijn kot? En wat met contact met kotgenoten?

Wie eenmalig naar zijn kot zou moeten terugkeren om essentieel studiemateriaal op te halen, mag dit uiteraard doen, maar vermijdt best contact met andere kotgenoten.

Verder moeten studenten één woonplaats kiezen om te verblijven: ofwel is dat hun gezinswoning, ofwel is dat hun kot. Het gebruikelijke wekelijkse pendelen tussen gezinswoonst en kot is met andere woorden niet toegestaan. Als een student zijn kot als woonplaats kiest, dan mag hij contact hebben met kotgenoten, al wordt sterk aangeraden om de social distance (1,5 meter) te respecteren. Vooral in grotere studentenresidenties is dit een must.

3. Ik ben alleenstaand en moet de auto nemen om een vriend(in) te bereiken om samen te gaan wandelen. Mag dat?

Dit wordt door het crisiscentrum aanzien als een niet-essentiële verplaatsing en is dus verboden. Zolang uw vriend(in) niet in nood is of hulpbehoevend, is deze verplaatsing per definitie niet noodzakelijk. U kunt wel gaan wandelen met één persoon - telkens dezelfde - die in uw buurt woont.

4. Er is al zoveel over gezegd, maar hoe ver mag ik nu eigenlijk fietsen en wandelen?

Het crisiscentrum raadt aan om dit in de nabijheid van uw woonst te doen. Het algemene principe is dat iedereen binnen zijn eigen gezinsbubbel blijft en enkel noodzakelijke verplaatsingen doet, in de eerste plaats naar de voedingswinkel. Wandelen mag samen met het gezin of met hoogstens 1 vriend of vriendin, bij voorkeur altijd dezelfde persoon en op 1,5 meter afstand van elkaar.

Wandelen mag bovendien alleen in de eigen buurt. Rij niet met de wagen naar de Kust, de Ardennen of een provinciaal domein om te gaan wandelen want dat mag niet. Tweede verblijvers zijn aan de Kust ook niet welkom.

De Sport- en Keuringsartsen (SKA) en Gezond Sporten Vlaanderen (GSV) adviseerden donderdag om ‘een route uit te stippelen waardoor je in een uur weer thuis kunt raken’. Zo kan je bij materiaalpech of een valpartij zelfstandig of met de hulp van huisgenoten thuis geraken. ‘Dan hoef je geen beroep te doen op derden of hulpdiensten, raak je niet geblokkeerd en veroorzaak je ook geen extra besmettingsrisico.

Omdat de vraag naar een scherpere aflijning van deze maatregel groeit, zal de Nationale Veiligheidsraad deze richtlijnen allicht vrijdag verfijnen en communiceren.

5. Mag ik nog boodschappen doen voor mijn hulpbehoevende (groot)ouder met de auto?

Ja, boodschappen doen voor hulpbehoevende mensen is een essentiële verplaatsing en is bijgevolg toegestaan. Je mag die boodschappen met de auto doen en met de auto gaan brengen. Je moet dit wel alleen doen en zeker ook voldoende afstand bewaren tot de hulpbehoevende persoon. Ook hier verwijst het crisiscentrum naar social distance (1,5 meter).

6. Ik (ver)bouw. Mag ik nog naar mijn huis of bouwwerf rijden?

Ja, dat mag. Bouwactiviteiten buitenshuis kunnen blijven plaatsvinden. Je moet wel de regels van social distancing (1,5 meter afstand houden) respecteren. Dit geldt overigens ook voor verbouwingen en werken binnenshuis en voor werken in niet-bewoonde gebouwen en woningen.

Intussen verzamelde De Standaard al meer dan 50 cruciale vragen over het virus zelf, uw werk, gezondheid, gezin, familie, vrienden en dienstverlening. Klik hier voor alle vragen en antwoorden. 

Voor alle vaak voorkomende vragen waarop de federale overheid een pasklaar antwoord heeft, kunt u terecht op info-coronavirus.be/