Voor eerst verdeling van besmettingen per gemeente: Limburg zwaarst getroffen
DS-infografiek. Bron: Sciensano

Sciensano geeft vandaag voor het eerst een spreiding van het aantal coronabesmettingen per gemeente. Limburg voert met Alken en Sint-Truiden de ranglijst van besmettingen aan.

Op de kaart van Sciensano, het federale onderzoekscentrum voor Volksgezondheid, vallen de donkere vlekken in Limburg goed op. Alken is de zwaarst getroffen gemeente van ons land. Meer dan 3 op 1.000 inwoners zijn met zekerheid besmet met het nieuwe coronavirus. Na Alken zijn er in Limburg het meeste coronabesmettingen in Sint-Truiden, Wellen en Borgloon.

Volgens de nieuwste cijfers van Sciensano zijn er op dit moment 864 Limburgers met zekerheid besmet met het nieuwe coronavirus. In totaal staat het aantal (bevestigde) besmettingen op 6.235 in heel België. De voorbije 24 uur ging het om 1.298 gevallen, waarvan 186 in Limburg. De cijfers zijn een onderschatting omdat enkel wie opgenomen wordt in het ziekenhuis ook echt getest wordt.

 

Carnaval in Sint-Truiden

Waarom Limburg zwaarder getroffen wordt dan de rest van het land is onduidelijk. Heeft de hoge besmettingshaard in Sint-Truiden te maken met het carnaval? Op maandag 24 februari trok de ‘Verloure Moondagstoet’ door de straten van Sint-Truiden. Het was een van de weinige carnavalsstoeten die niet werd afgelast vanwege de barre weersomstandigheden. ‘Dat kan een reden zijn, maar er is op dit moment geen bewijs’, zegt viroloog Steven Van Gucht in Het Belang Van Limburg. Mogelijk was er een zogenaamde ‘superverspreider’ aan het werk, iemand die nog om onbekende reden meer mensen besmet dan gemiddeld: 20 in plaats van 3.

Voor eerst verdeling van besmettingen per gemeente: Limburg zwaarst getroffen
Foto: Sciensano

De Limburgse ziekenhuizen in Hasselt, Genk en Sint-Truiden zagen het aantal coronapatiënten de voorbije dagen sterk stijgen. In het Sint-Trudoziekenhuis in Sint-Truiden is na een zware week voor het eerst toch sprake van een korte adempauze, zo schrijft Radio 2 Limburg donderdag. ‘We zijn op dit moment niet meer de zwaarst getroffen regio, maar we bekijken het dag per dag’, zegt communicatiemanager Miet Driesen aan Belga.


Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig