Amerikaanse Senaat stemt unaniem voor historisch steunpakket
Foto: AFP

De Amerikaanse Senaat heeft donderdag unaniem ingestemd met een steunpakket van 2.000 miljard dollar om de economische schade van de coronacrisis te beperken. De wet moet vrijdag nog goedgekeurd worden in het Huis van Afgevaardigden.

Minister van Financiën Steven Mnuchin verwacht dat de wet ook in het Huis zal worden aangenomen, het akkoord werd woensdag al beklonken tussen Democraten en de regering van Trump. President Donald Trump zei eerder al de wet meteen te ondertekenen zodra die door het Congres is geloodst.

Uit het pakket worden belastingverlichtingen, leningen en compensaties voor getroffen ondernemingen betaald. Ook wordt meer dan 100 miljard dollar in de gezondheidszorg geïnvesteerd. Een belangrijk onderdeel is het gratis beschikbaar stellen van virustests. Eerder moesten mensen die niet verzekerd waren de kosten zelf betalen, die in sommige gevallen konden oplopen tot enkele duizenden euro’s.

Het plan moet de grootschalige economische schade als gevolg van het coronavirus verlichten. Economen waarschuwden eerder al dat de werkeloosheid in de Verenigde Staten kan oplopen tot 30 procent.