Belgische sneltest voor corona goedgekeurd: resultaat na kwartier
Foto: AP

Een ‘antigene’ test die binnen het kwartier resultaat geeft, kan voortaan in Belgische ziekenhuizen ingezet worden. Enkele Brusselse ziekenhuizen gaan de testen meteen gebruiken.

Naast de moleculaire diagnostische tests in de laboratoria, die er slechts in een beperkte hoeveelheid zijn en die enige tijd kosten, is er nu een volledig nieuwe coronatest op de markt die binnen het kwartier resultaat geeft. Dat bericht de Franstalige openbare omroep RTBF woensdag.

Het gaat om een ‘antigene’ test, die ontwikkeld is door Belgische onderzoekers. De test reageert namelijk op antigenen, de moleculen die een reactie van het afweersysteem opwekken. De detectie gebeurt via het luchtwegsecreet in de neus-keelholte van de patiënt. De betrouwbaarheid van de test ligt op 70 procent bij een positief resultaat.

Getest bij 250 patiënten

Afgelopen weekend werd de test getest bij 250 patiënten op de spoeddienst van het Sint-Pietersziekenhuis in Brussel, het Erasmusziekenhuis in Anderlecht en het Universitair Ziekenhuis van Luik. Bij zeven op de tien patiënten met een verhoogde virale lading van COVID-19 leverde de sneltest een positieve diagnose op.

Op basis van die resultaten heeft het FAGG (Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten) beslist om het bedrijf dat de test ontwikkelde, Coris BioConcept uit Gembloux in de provincie Namen, toelating te geven om de tests te verkopen en verdelen.

Hoewel het belangrijk is om rekening te houden met het feit dat de sneltest minder nauwkeurig blijven dan de moleculaire diagnostische tests in de laboratoria, is dit een belangrijke doorbraak in de strijd tegen het nieuwe coronavirus. Patiënten kunnen immers sneller getest worden, waardoor de ‘wachttijd’ afneemt en de behandeling sneller kan worden opgestart.

De ontwikkelaars hopen dat de FOD Volksgezondheid de tests op nationaal niveau zal uitrollen, om de kosten te drukken, en de behandeling van patiënten te verbeteren. De Brusselse ziekenhuizen van het Iris-netwerk en het Erasmusziekenhuis gaan de sneltests vanaf nu al gebruiken, bericht de RTBF.


U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig