Burgemeesters vangen bot: asielcentra gaan niet in lockdown
Foto: Dick Demey

Er komt geen lockdown van twee asielcentra in Houthalen-Helchteren en Leopoldsburg. De burgemeesters van beide gemeenten drongen daarop aan, maar stuiten na overleg met Fedasil, het Rode Kruis en De Block toch op een njet.

Het kabinet van federaal minister van Asiel en Migratie Maggie De Block (Open VLD) zat deze namiddag samen met Fedasil en het Rode Kruis om te praten over de situatie in de Belgische asielcentra. Nadat eergisteren al een centrum in Koksijde in preventieve lockdown ging, bonden ook de burgemeesters van Houthalen-Helchteren en Leopoldsburg de kat de bel aan. Volgens hen zouden de bewoners van de centra de verstrengde coronamaatregelen niet voldoende naleven en daarmee een risico vormen voor oudere inwoners. Een lockdown, waarbij asielzoekers het centrum niet mogen verlaten, leek voor beide politici de enige uitweg.

Strengere regels

Maar daar komt nu niets van in huis. In een overleg dat meer dan twee uur duurde en waarin zelfs sprake was over een algemene lockdown voor alle Belgische asielcentra, werd uiteindelijk besloten om de komende week strenger te surveilleren zonder dat de deuren op slot gaan. ‘Onze bewoners krijgen voorlopig nog dezelfde (beperkte) vrijheden als andere Belgen, maar mogen tussen zes uur ’s avonds en zes uur ’s ochtends wel het centrum niet meer uit of in’, zeggen ze bij het Rode Kruis, dat onder de vleugels van Fedasil een groot aantal van de Belgische opvangcentra beheert. ‘Ook zal er bijkomend veiligheidspersoneel worden ingehuurd om te waken over naleving van de verstrengde maatregelen.’

Het Rode Kruis zal de komende week nauw opvolgen hoe de situatie evolueert. Mochten de ongeregeldheden toch aanhouden dan kan er alsnog een algemene lockdown komen, klinkt het.