Thuisquarantaine voor teruggekeerde reizigers ook retroactief 'aanbevolen'
Foto: BELGA

Alle reizigers die met het vliegtuig aankomen op Brussels Airport, krijgen de instructie zichzelf gedurende twee weken in thuisquarantaine te plaatsen. Ook wie de voorbije veertien dagen aankwam, krijgt de 'aanbeveling'' thuis te blijven in quarantaine.

Brussels Airport kondigt de thuisquarantaine aan met een informatieblad aan de reizigers. ‘U dient een quarantaine van 14 dagen in uw domicilie te respecteren.’ Ook gaan werken is uit den boze, tenzij dat van thuis kan. En de reizigers krijgen de instructie de regels van social distancing te eerbiedigen.

‘De federale overheid heeft besloten dat elke aankomende passagier zo’n informatieblad moet krijgen’, zegt Ihsane Chioua Lekhli, woordvoerster van Brussels Airport aan Belga. ‘Wij werken hieraan graag mee en zien toe op de goede uitvoering van de beslissing.’

Bovendien gelden dezelfde instructies - dus inclusief thuisquarantaine - ook voor familie of vrienden die de reiziger gaan oppikken op de luchthaven om hem of haar naar huis te brengen.

Ook wie de voorbije 14 dagen aankwam in de luchthaven krijgt de 'sterke aanbeveling' thuis in afzondering te blijven. Dat meldt het crisiscentrum aan De Standaard. 'We kunnen dat niet afdwingen, maar we bevelen het zeker aan', zegt woordvoerder Yves Stevens. We zien dat die mensen een hogere kans hebben om besmet te zijn.' 

Bagageband 

De voorbije dagen werden de inspanningen opgevoerd om de coronamaatregelen ook op de luchthaven stipt te laten naleven. Regels als social distancing volgden de passagiers niet altijd even goed op, bijvoorbeeld aan de bagageband, ondanks stickers op de vloer, posters aan de muren en omgeroepen boodschappen. Dinsdag stuurde de federale politie een deel van de reserve naar de luchthaven gestuurd voor extra controles.

Net als aan grensovergangen controleren de ordediensten ook op de luchthaven of de verplaatsingen van reizigers wel degelijk essentieel zijn, met andere woorden of ze terugkeren naar huis of moeten vliegen voor het werk. ‘Er zijn al enkele reizigers na aankomst op Brussels Airport met het vliegtuig teruggestuurd’, zegt Chioua Lekhli.

Een bijkomende maatregel is dat alleen wie op de luchthaven werkt of zelf reist, de gebouwen mag betreden.