Turkije vervolgt twintig Saudi’s voor moord op Khashoggi
Een muurschildering van de vermoorde journaliste Jamal Khashoggi Foto: AP

Turkije gaat twintig Saudi’s gerechtelijk vervolgen in de zaak van de vermoorde journalist Jamal Khashoggi uit 2018. Het gaat ook om twee mensen uit de entourage van kroonprins Mohammed bin Salman. Dat heeft de procureur-generaal van Istanboel woensdag aangekondigd.

Volgens de procureur-generaal wordt er een aanklacht voorbereid voor een proces, de datum is nog niet bekend. In de aanklacht worden twee familieleden van de Saudische kroonprins geïdentificeerd als de moordenaars: ex-adviseur Saoud al-Qahtani en generaal Ahmed al-Assiri.

Ze worden ervan beschuldigd dat ze de opdracht hebben gegeven tot moord met voorbedachte rade. Achttien andere verdachten worden beschuldigd van deelname aan de moord. De twintig verdachten riskeren levenslange opsluiting.

Khashoggi schreef voor de Washington Post en werd vermoord toen hij op 2 oktober 2018 het Saudische consulaat van Istanboel binnenging. Hij wou daar documenten ophalen voor zijn huwelijk met de Turkse Hatice Cengiz, die hem buiten opwachtte. Zijn lijk is nooit gevonden. De journalist leunde aanvankelijk bij het Saudische bewind aan, maar stelde zich later kritisch op.