Vakbonden willen supermarkten vroeger sluiten en dreigen met acties: 'Personeel is moreel en fysiek uitgeput'
Foto: Photo News
Het vakbondsfront voor de voedingshandel stelt voor de winkels ‘s avonds vroeger te sluiten. Ook op zondag kunnen de supermarkten omwille van de veiligheid dichtblijven, stellen ze voor. Later op de dag is er nieuw overleg met sectorfederatie Comeos.

Sinds de uitbraak van het nieuwe coronavirus is er overleg tussen vakbonden en werkgevers van de handel. Door het hamstergedrag was het de voorbije periode immers zeer druk in de winkels.

Dinsdag ontstond ongerustheid omdat de voedingswinkels de deuren voortaan open kunnen houden van 7 tot 22 uur. Dat maakt een ministerieel besluit in de strijd tegen de verspreiding van het coronavirus mogelijk. Meteen benadrukten onder meer Comeos en de minister van Economie, Nathalie Muylle (CD&V), dat dit niet aan de orde is, en enkel in noodsituaties zou zijn. Een boodschap die premier Wilmès woensdag herhaalde.

In een gezamenlijke mededeling trekken de bonden aan de alarmbel, omdat het personeel door de drukte en de werkomstandigheden 'moreel en fysiek uitgeput is'. Het winkelpersoneel krijgt ook af te rekenen met verbale en soms fysieke agressie, voegt nationaal sectorverantwoordelijke Stijn Vandercruysse van ACLVB toe. De situatie veroorzaakt frustratie en de mensen zitten op hun tandvlees, klinkt het.

 

Zes dagen op zeven

De bonden eisen een beperking van de openingsdagen en -uren. De winkels zijn zes dagen op zeven open, waardoor iedereen kan winkelen, zelfs als we de toegang filteren, klinkt het. Winkels die open blijven op zondag in toeristische zones heeft geen zin, idem voor winkels die in 'bijzonder krappe veiligheidsomstandigheden' openen.

De bonden vragen ook om de supermarkten ‘s avonds vroeger te sluiten. Door de lockdown en het verminderd openbaar vervoer 'neemt het aantal klanten ‘s avonds sterk af'.

Alle winkels zouden bijvoorbeeld om 19 uur kunnen sluiten omdat het dan veel kalmer wordt, zegt Vandercruysse. 'Vanaf 19 uur zijn er de televisiejournaals, en iedereen wil geïnformeerd zijn.' Vroeger sluiten moet zonder loonverlies gebeuren. De communicatie over de langere openingsuren veroorzaakte alvast veel verwarring bij de werknemers, voegt hij toe.

De bonden vragen omwille van de drukte op sectorniveau ook extra vakantie- of recuperatiedagen en in de bedrijven kan over premies gepraat worden. 'De omzetcijfers in de voedingssector zijn duizelingwekkend', bepleiten ze.

Volgens de vakbondsman geeft Carrefour bijvoorbeeld al een extra dag per gewerkte week in de drie weken lockdown.

De bonden besluiten hun pleidooi met een waarschuwing: door de situatie klinkt meer gemor op de werkvloer en daarom sluiten de bonden niet uit dat ze acties zullen voeren. Het vakbondsfront verwacht op het overleg later woensdag 'ernstige antwoorden die stroken met de inzet van de werknemers van de handel'.
Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in