Spanje telt nu meer coronadoden dan China
De ziekenhuizen in Madrid ‘staan op het punt te bezwijken’ Foto: AP

Spanje is nu wereldwijd het op een na zwaarst getroffen land door het coronavirus. Er zijn in Spanje 3.434 mensen gestorven aan covid-19, waarmee het China in dodental voorbijging. Alleen in Italië zijn meer mensen overleden aan covid-19.

Het afgelopen etmaal zijn in Spanje 738 mensen overleden door het coronavirus, waardoor het dodentol stijgt van 2.696 naar 3.434. De grootste stijging tot nu toe.

In totaal zijn er 47.610 bevestigde coronabesmettingen in Spanje, een stijging van ruim zevenduizend tegenover 24 uur eerder. Ruim vijfduizend patiënten zijn weer beter, meldt het Spaanse ministerie van Gezondheid.

Zo’n 14 procent van de besmettingen worden vastgesteld bij mensen die werkzaam zijn in de zorg. Dat zou een rechtstreeks gevolg zijn van het gebrek aan medisch beschermingsmateriaal.

Amyts, een Madrileense vakbond voor medisch personeel, zegt dat een rechtszaak is aangespannen om de regionale gezondheidsdienst te dwingen binnen de 24 uur mondmaskers, veiligheidsbrillen en andere hulpmiddelen naar de ziekenhuizen te sturen.

De Spaanse hoofdstad is bijzonder zwaar getroffen door de uitbraak. De vakbond zegt dat ziekenhuizen in Madrid ‘op het punt staan te bezwijken’. Er is zelfs een ijsbaan in gebruik genomen als tijdelijk mortuarium.

Ook andere plaatsen in het land luiden de noodklok over de uitbraak. In Andalusië deed de burgemeester van een kleine plaats een noodkreet via de sociale media. In een lokaal verpleeghuis bleken 38 van de 42 bewoners het coronavirus te hebben en ook 60 procent van het personeel is besmet.

‘We hebben zuurstof, ambulances en ziekenhuizen nodig’, zei burgemeester Rafael Aguilera van Alcalá del Valle. ‘Er stierf iemand in onze armen omdat we geen zuurstof konden krijgen.’