Amerikanen hebben akkoord over stimuleringspakket van 2.000 miljard dollar
de Republikeinse meerderheidsleider in de Senaat, Mitch McConnell Foto: EPA-EFE

Het Witte Huis en de Senaatsleiders hebben vannacht een akkoord bereikt over een pakket noodmaatregelen voor de economie ter waarde van 2.000 miljard dollar. Verwacht wordt dat het woensdag nog wordt goedgekeurd door de Senaat en het Huis van Afgevaardigden.

Na vijf dagen ruziemaken zijn de Republikeinen en Democraten het eens geraakt over de noodmaatregelen die nodig zijn om de Amerikaanse economie te redden van de ravage van de coronapandemie. Dat werd bevestigd door het Witte Huis.

Het akkoord werd bereikt na een marathonvergadering tussen de leider van de Democraten in de Senaat, Chuch Schumer, en de Republikeinse minister van Financiën, Steven Mnuchin. De Republikeinse meerderheidsleider in de Senaat, Mitch McConnell, geeft straks meer uitleg over wat hij 'een historisch steunplan' noemt. Verwacht wordt dat de wetgeving woensdag nog wordt goedgekeurd door de Senaat en het Huis van Afgevaardigden.

Details over het gigantische stimuleringspakket ter waarde van 2.000 miljard dollar zijn er nog niet, maar het pakket bevat onder meer belastingvoordelen, hulp aan ziekenhuizen, bedrijven, staten en steden, kredieten voor kmo's en het verbeteren van de werkloosheidsuitkeringen.

De voorzitter van het Huis, de Democrate Nancy Pelosi, zei dinsdag nog dat de tekst snel door het Huis zou kunnen passeren, zolang hij geen 'gifpillen' bevat.

President Donald Trump sprak dinsdag de hoop uit dat de economie tegen Pasen weer normaal draait, maar dat lijkt weinig waarschijnlijk. Het aantal besmettingen loopt in het hele land in snel tempo op. Na Italië en China zijn de Verenigde Staten met ruim 50.000 besmettingen en 700 doden het zwaarst getroffen land. Ongeveer de helft van de staten zijn in lockdown.