Maatregelen lockdown corona: waarom zijn speeltuinen gesloten?
Foto: Jimmy Kets

Alle binnen- en buitenspeeltuinen of speelpleinen op Belgisch grondgebied zijn dicht. Net als kinderboerderijen en dierenparken. Openbare parken blijven wel open, maar als er een speeltuin staat, moet die afgesloten worden.

Om de verspreiding van het virus tegen te gaan, is het beter om kinderen en volwassenen niet dicht bij elkaar te brengen waarbij ze dezelfde voorwerpen aanraken. Of dat nu op een bankje is, wuivend naar de spelende kinderen, of aan een omheining, kijkend naar dieren. Maar ook speeltuigen zijn niet onschuldig: het virus blijft tot 72 uur lang leefbaar op plastics en tot 48 uur op roestvrij staal.

De kans op besmetting in de buitenlucht is kleiner, omdat mensen daar sowieso meer afstand houden en verse lucht inademen en omdat het virus niet overgedragen wordt via de lucht. Komt de afstand tussen mensen echter in het gedrang, dan zie je dat gemeentebesturen toch beslissen om parken te sluiten, zoals de Plantentuin van Meise. Daar was sprake van een volkstoeloop omdat het gratis toegankelijk was, waarna de burgemeester besloot om de tuin te sluiten tot minstens 3 april.

Over sporten en wandelen in de buitenlucht: dat mag, maar hou voldoende (minstens een meter) afstand van elkaar en hou in de gaten waar je speeksel heen waait. Vertoon je symptomen dan is het raadzaam om binnen te blijven.

Klik hier voor alle cruciale vragen en antwoorden over het nieuwe coronavirus >>