Het parket weer opgeboend
Foto: Vier

‘Intimidatie, desinformatie, chantage!’, verweet tv-maker Eric Goens precies een jaar geleden het Antwerpse parket in de pers. Goens schoot toen zo uit zijn krammen omdat het Antwerpse parket had geprobeerd de uitzending tegen te houden van de ­docureeks Cold case: wie heeft Sally vermoord op VTM. Dat deed het omdat de makers (Het Nieuwshuis, het productiehuis van Goens) met die ­truecrimereeks ‘het onderzoek in gevaar brachten’, volgens datzelfde parket. ‘Ze liegen en ze gedragen zich als charlatans, en ik wik mijn woorden!’, foeterde Goens. Hij noemde de magistraten nog net geen ‘douchebags’.

Cold case: wie heeft Sally vermoord was een driedelige aanklacht tegen wat Goens de lamlendigheid van justitie en de stommiteiten in het onderzoek naar de moord op Sally Van ­Hecke noemde. ‘Na zoveel geklooi zou je toch een beetje nederigheid verwachten bij het parket’, gooide hij er nog achteraan.

Het kan verkeren. Een jaar nadat hij geen spaander (hebt u ’m?) heel liet van het Antwerpse parket, komt Goens met een nieuw programma, voor Vier, genaamd Het parket, waarin hij de lof zingt van … het parket.  In de eerste aflevering niet van het Antwerpse, dat komt misschien later nog aan bod, gisteren waren de drie Oost-Vlaamse parketten aan de beurt: Gent, Oudenaarde en Dendermonde. Alles is weer koek en ei, er viel geen onvertogen woord over de parketmagistraten, er vielen geen charlatans te bespeuren. Stommiteiten in de onderzoeken? Ook niet. Wel drie bewonderens­waardige vrouwelijke substituten uit de genoemde steden, die uitgebreid mochten duidelijk maken hoe betrokken en consciëntieus ze hun baan ter harte nemen, en hoe moeilijk dat is gezien de beperkte middelen die de ­federale regering ­Justitie ter beschikking stelt (en de straffeloosheid die daar het ­gevolg van is).

Tussen die drie steeds wisselende reportageluikjes door, waarbij we ­onder meer getuige mochten zijn van een ‘afstapping’ na de dubbele zelfmoord van een vereenzaamd bejaard stel (conclusie, na ­ampel beraad: dubbele zelfmoord), zat ook een interview met procureur des Konings Johan ­Sabbe, over de schande van het veel te krappe budget van Justitie. ‘Kleiner dan dat van Ontwikkelingshulp’, wist Sabbe. ‘Nochtans,’ vulde Goens aan, ‘als je aan honderd mensen vraagt, geven we het laatste miljard aan Justitie of aan Ontwikkelingshulp, dan zeggen er 101: Justitie.’

Noem ons een charlatan, of desnoods een douchebag, maar dat is desinformatie. Vraag anders eens aan honderd mensen of het laatste miljard moet gaan naar Justitie of naar een vaccin tegen het coronavirus. Leer ons de mensen kennen, zeg.
Desondanks: niet onaardig ­programmaatje. 

Het parket. dinsdag om 20.35 uur op Vier.