Blijf je besmettelijk als je genezen bent van corona?
Foto: unsplash

Patiënten die zijn genezen van covid-19 kunnen het virus nog om zich heen blijven verspreiden. Daarvoor hebben Chinese artsen gewaarschuwd na de analyse van het ziekteverloop bij 191 Chinese patiënten, die in het begin van de uitbraak werden opgenomen in het ziekenhuis.

Gemeten vanaf het begin van de ziekte, kan hun besmettelijkheid tot ruim vijf weken aanhouden. Gemiddeld bleven de personen die genazen twintig dagen lang virusdeeltjes verspreiden, maar de spreiding was groot: 8 tot 37 dagen.

De onderzoekers zelf wijzen erop dat hun studie tekortkomingen heeft. Zo is ze gebaseerd op een beperkt aantal patiënten die bovendien zwaar ziek werden. Daardoor is niet bewezen dat de aanhoudende besmettelijkheid ook voor minder zieke mensen geldt.

Toch is de studie belangrijk, want het huidige quarantaineadvies voor mensen die thuis uitzieken, is ‘slechts’ twee weken isolatie. 'Of de aanbevolen thuisquarantaine, gezien de recente Chinese bevindingen, moet worden verlengd, moet zeker worden bekeken', zegt Erika Vlieghe, diensthoofd infectieziekten en tropische geneeskunde aan het UZ Antwerpen. ‘In alle eerlijkheid: we weten het niet. Moeten we voortaan elke zieke zonder onderscheid verlengd huisarrest ­geven? Dat heeft ook zijn nadelen.’

Klik hier voor alle cruciale vragen en antwoorden over het nieuwe coronavirus >>