‘Voedingswinkels mogen langer open maar moeten niet’
Foto: *
PVDA/PTB uit stevige kritiek op het besluit dat voedingswinkels langer mogen open blijven. ‘Dat is slechts een keuze, geen verplichting,’ geeft bevoegd minister Nathalie Muylle aan.

‘De regering profiteert van de situatie om winkels te dwingen om langer open te blijven. Dat geeft een voorsmaakje van de bijzonderde machten, twitterde PVDA/PTB-Kamerlid Raoul Hedebouw. Hij zegde het winkelpersoneel meteen alle steun toe.

Het ministerieel besluit van 23 maart dat de coronamaatregelen groepeert, stipuleert wel degelijk dat de voedingswinkels voortaan om 7 uur ’s ochtends mogen openen om te laatste – net zoals de nachtwinkels – om 22 uur ’s avonds te sluiten. Het impliceert bredere openingsuren dan vandaag. Tegelijkertijd wordt er in de diverse voedingswinkels al hard gewerkt om de toeloop de baas te kunnen en de burgers slechts druppelsgewijs binnen  te laten. Ook de socialistische vakbond reageerde verstoord met een verwijzing naar de werkdruk.

Bevoegd minister Nathalie Muylle (CD&V) voelde zich geroepen om het bericht te nuanceren. ‘Dit is een mogelijkheid, een keuze:  zeker geen verplichting. Sectorfederatie Comeos heeft aangegeven dat het niet onmiddellijk van plan is om van de ruimere openingsuren gebruik te maken.’

Maar wat niet is, kan nog gebeuren. Bij noodsituaties kunnen de winkels langer open blijven.  Muylle: ‘We zien dat er met gezond verstand met deze mogelijkheid wordt omgegaan en er momenteel geen aanwijzingen zijn voor ruimere openingsuren. Met de maatregel willen we ervoor zorgen dat de bevoorrading van consumenten, maar ook van zorgverleners en mensen die aan het werk blijven verzekerd blijft mocht de crisis ernstiger worden.’